Lange uitbodeming

Goud heeft de afgelopen jaren niet of nauwelijks kunnen schitteren. Nadat de prijs ruim een decennium was geklommen van 250 naar 1900 USD per ounce (31,1 gram), kreeg het edelmetaal vooral in 2013 een stevige dreun (van 1800 naar 1200 USD). De dominante factor in de vorming van de goudprijs is het monetaire beleid van de centrale banken. De verwachte ommekeer in het rentebeleid in de Verenigde Staten heeft het goud absoluut geen goed gedaan. Het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport is dan ook het meest bepalende nieuwsfeit van de maand.

Het banenrapport van mei was een stuk beter dan verwacht en zet de goudprijs onder druk. Als het rapport tegenvalt of er zijn andere Amerikaanse indicatoren die minder zijn dan verwacht, veert de goudprijs telkens weer op. Voorlopig houdt de bodem van 2014 stand, omdat de markt verwacht dat de Federal Reserve behoedzaam zal omspringen met renteverhogingen.

De Belgische belegger moet echter vooral kijken naar de goudprijs in euro (EUR). En dat is de voorbije maanden een positiever verhaal. Precies omdat de Europese Centrale Bank (ECB) pas sinds begin dit jaar volop de kaart van de kwantitatieve versoepeling (QE) heeft getrokken. In januari sprong de goudprijs van 950 naar 1150 EUR per ounce. Vandaag is nog de helft van die stijging (dus ongeveer 10 %) over, terwijl de goudprijs in USD ongeveer stabiel tegenover begin dit jaar.

Hefboomwerking

Op korte termijn is de grootste bedreiging voor de financiële markten een crisis rond Griekenland. Een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone zouden minstens een tijdelijke boost aan de goudprijs in EUR geven. We blijven dan ook het goud als verzekeringspremie van het vermogen aanbevelen. Op de eerste plaats fysiek goud. Voor wie dat allemaal te veel gedoe vindt, is er het alternatief van de tracker op de goudprijs (Gold Bullion Securities bijvoorbeeld).

Maar de goudmijnen zijn de voorbije drie à vier jaar nog veel meer afgestraft dan de goudprijs zelf. Terwijl het edelmetaal ruim een derde verloor, speelde de gemiddelde goudmijn ruim twee derde van zijn beurswaarde kwijt. Dat zien we aan de koersevolutie van de bekendste tracker op goudmijnen, de Market Vectors Goldminers (Isin-code US57060U1007). Die goudmijntracker, met ticker GDX,wordt uitgegeven door de ETF-specialist Van Eck Global en noteert sinds mei 2006 op de NYSE Arca. Hij steekt met kop en schouders boven de andere goudmijntrackers uit. Op dit moment heeft de tracker ongeveer 6 miljard USD onder beheer. De bedoeling is zo dicht mogelijk de NYSE Arca Gold Miners-index te volgen. De vijf belangrijkste posities van de tracker zijn Goldcorp (6,9 %), Barrick Gold (6,6 %), Newmont Mining (6,4 %), Newcrest Mining (5,25 %) en Agnico-Eagle Mines (5,2 %).

De royalty- of streamingbedrijven die als alternatief kunnen gelden, zoals Franco-Nevada (5,0 %) en Silver Wheaton (4,7 %), zitten qua gewicht ook nog in de top tien van de grootste participaties in GDX. Goud en goudmijnen lijken ons aan een lang uitbodemingsproces bezig. Zodra zo’n proces is afgerond, kan het snel gaan.

WE BLIJVEN GOUD ALS VERZEKERINGSPREMIE AANBEVELEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content