Lachen of huilen?
De Amerikaanse economie had een goed eerste kwartaal. Maar de arbeidsmarkt verslechtert.
Komt er in de Verenigde Staten nu wel of geen recessie? In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie met een verrassend goede 2%. En Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft met herhaalde renteverlagingen al duidelijk gemaakt dat hij alles zal doen om een heuse inkrimping van de economische activiteit te vermijden. Geen recessie dan maar?
Het bleek vooral de Amerikaanse consument te zijn die de economie behoedt van het recessiespook (zie ook Visie, blz. 92). Maar houdt die zijn bestedingsdrift vol? De arbeidsmarkt verslechtert in elk geval en dat kan het enthousiasme van de consument temperen. Wel een recessie dan maar?
Stephen Roach van Morgan Stanley houdt voet bij stuk: 2% groei of niet, recessie zal ervan komen. Een recessiescenario heeft de voorbije twintig jaar nooit zo voor de hand gelegen als nu, meent de hoofdeconoom van de Amerikaanse zakenbank. Tel maar op: het vertraagde effect van de renteverhogingen van Greenspans Federal Reserve in de periode van midden 1999 tot midden 2000 eist nu volop zijn tol. De energieprijzen zijn flink gestegen, de aandelenkoersen gedaald en de rentevoeten op bedrijfskredieten zijn de hoogte ingegaan. En toen de economische groei eind 2000 bijna tot stilstand kwam, kreeg de economie nog twee schokken te verwerken: een verviervoudiging van de gasprijzen en een nieuwe slachtpartij van de koersen op de technologiebeurs Nasdaq. Nieuwe economie of niet, een recessie leek in deze omstandigheden onvermijdelijk. Dat de feiten – de 2% groei in het eerste kwartaal – dit scenario momenteel tegenspreken, ligt misschien meer aan de ‘ruis’ die in de economische statistieken zit, verdedigt Stephen Roach zijn standpunt.
Dat de hogere energieprijzen en het restrictieve beleid van de Federal Reserve aan de grondslag liggen van de huidige groeivertraging in de VS, daar is zakenbank Merrill Lynch het mee eens. Maar dat betekent ook dat de groeivertraging puur cyclisch is en dus niet voortspruit uit de correctie van overinvesteringen in technologie in het verleden. Daarom zou de economie ook in het tweede en derde kwartaal met 2% kunnen groeien, om daarna weer op een hoger ritme over te schakelen. Geen recessie dan maar?
Daan Killemaes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier