Laat de Gatti’s maar doen

Het Gentse Mineral werd opgefrist en in het achterhuis opent in december een biopizzeria met ingang aan de Ajuinlei.

Valentina Gatti heeft een frisse kijk op de horeca. Zij studeerde communicatie en management en daar kan je heel wat kanten mee uit. Valentina werkte bij Dior, was even lifestylejournaliste en nam 3,5 jaar geleden restaurant Mineral in Gent over. Horeca-ervaring deed zij op in haar jeugd in de pizzeria van haar ouders. Begin dit jaar verraste Gatti het burgerlijke Gent met Bar Aktion III, een pop-uprestaurant met hippe bar achter de guerillawinkel van A.F. Vandevorst. In mei werd Bar Aktion III weer opgedoekt.

Valentina begon in Mineral met twee koks, die na verloop van tijd werden vervangen door haar Italiaanse vader. Pappa Ivo Gatti werd geboren in Taranto in Puglia, kreeg een opleiding als fotograaf en kwam dertig jaar geleden naar België voor zijn grote liefde, de moeder van Valentina. Ivo Gatti bakte koekjes in de ijswafelfabriek van zijn Italiaanse schoonmoeder. Toen hij genoeg koekjes had gebakken, begon hij met een pizzeria.

In restaurant Mineral brengt Ivo Gatti met succes authentieke Italiaanse bereidingen. Het repertoire wordt aangevuld met hedendaagse, creatieve gerechten van Valentina. In december opent in de feestzaal achter Mineral de pizzeria Eat-Love. De pizzabodem zal bio zijn net zoals de meeste grondstoffen, afkomstig van boerderij Kollebloem uit Erembodegem.

De inrichting van Mineral werd onlangs opgefrist, waarbij voor wit werd gekozen. De gevel met groene mozaïek en het retrosfeertje bleven. Alles is wat chiquer en door de versobering wordt de aandacht meer geaccentueerd op het bord. Wij begonnen met een glaasje Hongaarse biologische bubbels van correcte kwaliteit (Royal Sekt voor 6,5 euro per glas). De spijskaart is uitgebreid en gevarieerd (‘antipasti’, ‘primi piatti’, ‘secondi piatti’). Wij kozen vitello tonnato, volgens de regels van de kunst bereid uit sappige plakjes gebraden kalfsvlees met tonijnmayonaise en kappertjes (16 euro) en parmigiana & prosciutto of rijke ovenschotel met aubergine, ham, mozzarella en tomatencoulis, bereid naar het recept van grootmoeder (17 euro). Hoofdgerechten waren: kalfszwezerik van uitmuntende kwaliteit met huisgemaakte citroentartaar, frissekruidensalade en voorbeeldige handgesneden frieten (29 euro) en zeebaars al modo di papa Ivo of filet met tomatenpesto en gegratineerde papardelle met truffel en paddenstoelen (28 euro). Tussen elke gang werden de kruimeltjes van tafel geveegd: je merkt aan de details dat Valentina Gatti haar beroep serieus neemt. Afsluiten deden wij met een frisse carpaccio van ananas met verteringbevorderende sorbet van mango en gin.

***

Restaurant Mineral

Onderbergen 25

9000 Gent

Tel 0486 80 01 00

Lunch twee gangen 15 euro, vegetarisch menu 33 euro, seizoenmenu 39,50 euro en ‘a flight of fancy’ 49 euro.

Zondag en maandag gesloten

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content