Koudegolf over Brazilië

2012 wordt een moeilijk jaar voor Brazilië, dat zijn economische groeiambities heeft moeten verlagen. Maar op lange termijn is de markt optimistisch over de Braziliaanse economie.

De Europese crisis is niet binnen de grenzen van Europa gebleven, ook de Braziliaanse economie deelt in de klappen. Beleggers zijn afkerig van risico’s en verlaten daarom massaal de groeilanden. Die landen slagen er niet in hun imago van risicovolle markten van zich af te schudden, ondanks hun degelijke macro-economische fundamenten.

Daarnaast ondervindt Brazilië de weerslag van de groeivertraging in China, dat een belangrijke afnemer is van zijn grondstoffen. De industriële productie in het land is in mei voor de negende opeenvolgende maand gedaald. De terugval bedroeg liefst 4,3 procent tegenover mei 2011 – de sterkste daling sinds september 2009. De maatregelen die de regering heeft getroffen om de aankoop van duurzame goederen te stimuleren, hebben weinig vruchten afgeworpen. De groei van het Braziliaanse bruto binnenlands product (bbp) voor 2012 is onlangs naar beneden bijgesteld van 3,5 naar 2,5 procent.

Hoge inflatie

Toch heeft die economische vertraging ook voordelen voor Brazilië. Zo is de inflatie in het land in mei teruggevallen tot 4,99 procent, het laagste niveau sinds september 2010. De Braziliaanse overheid hoopt de inflatie tot eind dit jaar te kunnen stabiliseren rond 4,5 procent. Dat blijft hoog – het is zelfs het hoogste inflatiecijfer in de G20 na Rusland en China – maar dankzij die daling kon de rente eindelijk weer onder 10 procent duiken.

Presidente Dilma Rousseff kwam in april in verzet tegen de hoge Braziliaanse rente en de moeilijkheden die haar land ondervond om de kosten van het geld te verlagen en de economie weer aan te zwengelen. Sindsdien is de Braziliaanse rente gezakt tot 8 procent. Sinds augustus 2011 is het renteniveau gedaald met liefst 4 procent, een record voor het land.

Economen gaan ervan uit dat de inflatie volgend jaar opnieuw boven 5 procent zal uitkomen, maar toch heeft de Braziliaanse overheid verzekerd dat ze liever fiscale instrumenten gebruikt om prijsstijgingen tegen te gaan dan dat ze de rente optrekt. Met een overheidsschuld van nauwelijks 35 procent van het bbp heeft Brazilië voldoende budgettaire marge om zijn rente niet meer te hoeven verhogen.

Nieuwe economische groei

Algemeen gesproken is de markt vrij optimistisch over de Braziliaanse economie, die al vanaf 2013 opnieuw een aanzienlijk hogere groei zou moeten kunnen realiseren.

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content