Kokejane

Met de overname van restaurant Kokejane realiseerde Alexandre Willems een levensdroom: de groothandelaar in groenten staat zelf aan het fornuis.

Solange De Brouwer maakte van haar riante witte villa een lustoord voor fijnproevers, met in de uitgestrekte tuin een zwembad en een helihaven. De voormalige ‘ladychef’ liet anderhalf jaar geleden haar restaurant over aan Alexandre Willems. Deze enthousiaste ondernemer startte als kunstsiersmid, voelde zich aangetrokken tot de horeca, ging eerst in de bediening en nam vervolgens het Brusselse restaurant Au Vigneron over, waar hij de plaats aan het fornuis innam.

Willems is de stichter van de Willems-maatschappij, een groothandel in groenten, fruit en primeurs. In de jaren tachtig was hij de grootste invoerder van exotisch fruit en exporteerde Belgische producten naar de VS en het Verre Oosten. Met de koop van Kokejane realiseerde de zakenman een levensdroom en nam hij opnieuw de plaats aan het fornuis in.

Restaurant Kokejane, genoemd naar een naburig gehucht, ligt in het Pajottenland. De moderne villa werd knus en eerder burgerlijk ingericht. In de salon brandt de haard en op de kast prijken de trofeeën die de patron in zijn jeugd als rallyrijder behaalde. Vriendin Morissa Reiss heet de klanten welkom in gebrekkig Nederlands en wordt bijgestaan door een snelle maître d’hôtel. Zij brengt u naar de eetzaal, die zich uitstrekt over verschillende niveaus. De uitgelichte tafels zijn feestelijk gedekt en worden omringd door stoelen in Lodewijk-XV-stijl. Tussen de tafels staat Willems in onberispelijke kokskleding: hij babbelt er lustig op los en verkoopt de suggesties. Zijn fans zijn vooral gegoede vijftigplussers die houden van ouderwetse gezelligheid en royaal opgediende en rijkelijk besauste bereidingen. Aan ieder etentje gaat een lawine van hapjes vooraf.

Wij bestelden: eekhoorntjesbrood met Bordelaisesaus en hoornkreeft (1100 frank). Het eekhoorntjesbrood was op en in de plaats kwam een grote hoeveelheid Canadese dooierzwammen, die door hun glibberige textuur teleurstelden. Ook was er keizerlijke hoornkreeft in jasje van spek, begeleid door artisjok (op de kaart stond aardpeer!) en Hollandse saus (750 frank). Hoofdgerechten waren: aan de graat gebraden tarbot met mousselinesaus, waterkers, groene asperges en in de vorm van paddestoelen uitgesneden aardappelen (1450 frank) en krokant gebakken kalfszwezerik Périgourdine met Romeinse roomsla geparfumeerd met bonenkruid en truffelsaus (1200 frank). Deze rijke maaltijd werd afgesloten met een frisse granité van champagne, aan tafel overgoten met een scheutje saliebrandewijn.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content