Koekjesproducent Lotus Bakeries verrast met ongekende groei en zet record neer

Biscoff-koekjes | Foto: Belga

Lotus Bakeries heeft in de eerste helft van 2024 een omzet van 599,3 miljoen euro geboekt, een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De koekjesproducent uit Lembeke overtrof hiermee de verwachtingen van analisten, die rekenden op 559 miljoen euro omzet. Het aandeel van Lotus Bakeries was vrijdag de sterkste stijger in de Bel20-index en bereikte een recordhoogte.

Het grootste deel van de omzetstijging, zo’n 16 procent, is toe te schrijven aan een sterke volumegroei, aldus het bedrijf in een persbericht. Prijsverhogingen en wisselkoersen droegen bij met een extra 3 procent. Vooral de verkoop van het speculoosmerk ‘Biscoff’ deed het goed, met een groei van meer dan 20 procent. De fabrieken in Lembeke en Mebane, VS, draaiden op volle toeren en behaalden een recordproductie. De bouw van een nieuwe fabriek in Thailand verloopt volgens plan en zou in de eerste helft van 2026 operationeel moeten zijn.

De brutowinst (ebitda) steeg in dezelfde periode met 21 procent naar 115,8 miljoen euro, terwijl analisten hier 108 miljoen euro hadden voorspeld. De nettowinst kwam uit op 72,13 miljoen euro, eveneens een stijging van 21 procent.

Grenzen van productiecapaciteit

Lotus Bakeries waarschuwt echter dat de sterke groei de grenzen van de productiecapaciteit bereikt. Het bedrijf verwacht een positieve tweede jaarhelft voor Biscoff, maar voorziet een lichte afvlakking van de groeicijfers. Om aan de blijvende vraag te kunnen voldoen, verhoogt het bedrijf zijn investeringsbudget voor dit en volgend jaar van 200 miljoen naar 275 miljoen euro.

Vrijdagmorgen noteerde het aandeel van Lotus een stijging van bijna 6 procent, met een waarde van 10.620 euro, wat een nieuw record betekent. Sinds het begin van dit jaar is het aandeel al met ongeveer 28 procent gestegen.

Lees ook: boomende verkoopcijfers voor koekjes en… afslankmiddelen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content