Kluizenares in Languedoc
Helemaal alleen, midden in de garrigue van Languedoc, woont een wat wereldvreemde vrouw op een godvergeten plek. Dertig jaar geleden is Marlène Soria daar met een wijndomein gestart. En pas na jarenlang zwoegen krijgt ze nu wereldwijde erkenning. Het bewijs dat je wel degelijk iets kan bereiken zonder je principes op te geven.
Want principes heeft deze koppige wijnmaakster. Ze maakt geen enkel compromis. Zo brengt ze haar wijnen pas vijf of zes jaar na de oogst op de markt. “Omdat ze dan pas echt klaar zijn om geproefd te worden”, zegt ze. Financieel is dat voor haar niet makkelijk. Maar dat moet je erbij nemen als je bewaarwijnen maakt, vindt ze. Die vertonen pas vele jaren na de oogst de eerste tekenen van harmonie en versmelting. Je giet ze ook het beste over in een karaf enkele uren voor je ze proeft.
Dat karakter van haar wijnen heeft onder meer te maken met het rendement in de wijngaard, dat van nature zeer beperkt is in dit terroir met een arme en moeilijk te bewerken bodem. De kwaliteit van het fruit leidt tot een grote concentratie en smaakintensiteit in de wijn. Vervolgens laat ze haar wijnen 24 maanden rijpen op eikenhout, niet in de klassieke kleine barriques maar op grote foeders, zodat haar wijnen geen houtsmaak hebben maar wel de gunstige effecten van de zuurstofuitwisseling via de houtporiën ondergaan.
Soria streeft niet naar wijnen die goed in de markt liggen. Ze worden getypeerd door een hart van rijp fruit, gebald in een sterke tanninestructuur, en een zekere ruigheid, die doet denken aan de natuurlijke omgeving van de wijnstokken. En altijd met een toets van vrouwelijke elegantie, wat een boeiend contrast oplevert.
Marlène Soria kende niets van wijn maken toen in ze in het midden van de jaren tachtig begon. Ze verkocht appartementen aan de kust van Languedoc, maar wilde een ander leven. In stukjes en beetjes kocht ze haar domein bijeen in the middle of nowhere, zonder elektriciteit of stromend water, zonder buren. Er kwamen 62 notariële akten aan te pas vooraleer ze haar 50 hectare vergaard had. Van haar ouders, die fruitkwekers waren, had ze de passie voor dat vak meegekregen. Maar in de barre, onvruchtbare streek kon ze alleen wijndruiven kweken. De bijzondere wijnmaakster woont en werkt nog altijd ver weg van de wereld, maar wordt nu aanbeden door wijnliefhebbers overal ter wereld.
De wijnen van Marlène Soria worden ingevoerd door vinarte.be en wijnen-dekok.com.
BRUNO VANSPAUWEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier