kleine ONDERNEMINGEN

Voor de vierde maal op rij is Xavier Painblanc Ambassadeur van de Trends Gazellen in de categorie van de kleine ondernemingen. Ditmaal gaat zijn textielbedrijf Tweed & Cottons – moeder van Baton Rouge – met de eer lopen. Met onopvallende merken, maar goede kwaliteit en prijs groeit deze winkelketen als kool. In Vlaanderen staat ze al met tien boetieks op toplocaties. Vooral het middensegment tussen 15 en 45 jaar weet het assortiment van de Vlaamse ontwerper Fred Debouvry – overgenomen van Xandres, waarvoor hij Hampton Bays creëerde – te smaken. Vorig jaar realiseerde Tweeds & Cottons met (gemiddeld) 28 medewerkers een jaaromzet van 10 miljoen euro.

In totaal telt de groep rond Painblanc – Bibi Fashion, River Woods, Baton Rouge en French Talking – een 350-tal mensen. Naast Antwerpen beschikt de kledingkoning over een distributiecentrum in Evergem. Productie is het stokpaardje van zijn partner Olivier Louvrier en stilist Debouvry neemt de marketing voor zijn rekening, terwijl Painblanc zichzelf eerder het financiële brein achter de groep noemt. De aankoop en fabricage van de stukken loopt via hun dochtermaatschappij Blue Lagoon in Hongkong. Daarnaast beschikt het mini concern over een productiecentrum in Portugal.

17 michiels h. aannemingsbedrijf

De voormalige landbouwer Herman Michiels opende eind vorige maand zijn nieuwe vestiging in Heist-op-den-Berg. De totale investering bedraagt 4 miljoen euro, inclusief de inrichting van een eigen lab. Aan de Impulsstraat zijn nu de drie werkmaatschappijen van de groep gevestigd: Michiels H. Aannemingsbedrijf, Michiels H. Services en Michiels H. Landbouwwerken. De geconsolideerde omzet van de 60 medewerkers bedraagt een 10 miljoen euro. Michiels, die in 1979 startte, veroverde vrij snel een plaats in de wereld van het loonwerk. Na de aankoop van zijn eerste graafmachine diversifieerde hij zich naar het grondverzet in Booischot en omgeving. Vijftien jaar na de oprichting startte Michiels met de recyclage van bouwpuin. Hiervoor opende de ondernemer een breekwerf in Aarschot.

Ondanks de crisis in de bouw begin deze eeuw groeide het familiebedrijf gestaag. Michiels: “Dankzij de juiste mix van grond-, afbraak- en recyclagewerken behielden we tijdens deze magere jaren toch een vol orderboek. Het zelf kunnen verwerken van de producten uit de afbraak was de grote troef van het bedrijf. Bovendien maakten we er een punt van alles op tijd af te handelen – niet onbelangrijk als je weet dat overschrijding van deadlines een fortuin kan kosten. Zo slaagden we er in een aantal grote projecten – waaronder de HST-infrastructuur, de sorteercentra van de Post in Charleroi en Luik – binnen te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content