Klasse in de Kempen

De Pastorie uit Lichtaart heeft alles om een van de grote huizen van morgen te worden.

Carl Wens, chef-kok en eigenaar van het klasserestaurant De Pastorie uit Lichtaart, mag zonder de minste twijfel de culinaire hoop van de Kempen worden genoemd.

Samen met zijn echtgenote Loes vestigde deze ambitieuze jongeman zich ruim vijf jaar geleden in de opgeknapte 17de-eeuwse pastorie van Lichtaart. Voordien had de getalenteerde Wens al een staaltje van zijn kunnen getoond in de Pré Catalane in Parijs, bij Boyer in Reims, Troisgros in Roanne, in de Brusselse Comme chez Soi waar hij de “poulin” was van Pierre Wynants en in restaurant De Watermolen in Kasterlee. In enkele jaren tijd is het culinaire koppel erin geslaagd De Pastorie uit te bouwen tot een vaste waarde in de streek. Het motto dat Carl en Loes Wens daarbij hanteren, is “verwennerij op niveau, maar zonder stijfheid”.

De riante pastoorswoning ligt temidden van een keurig onderhouden park. Aan de straatkant bewaakt een meer dan drie eeuwen oude trompetboom de ingang. Aan de achterkant van de pastorie bevindt zich een vorstelijk terras met zicht op het geschoren groen. Binnen is het Kempens gezellig. De feestelijk gedekte tafels staan ruim uit elkaar en er heerst een gemoedelijke sfeer.

Wij werden door de vrouw des huizes ontvangen en kordaat begeleid naar een tafeltje bij de schouw. Wij kregen een verzorgde spijskaart gepresenteerd. Specialiteiten zijn : Kempense rivierpaling met tuinkruiden (780 frank), op de grill bereid mootje van tarbot met groene asperges, aïoli met mosterd en saffraan (980-1100 frank), gesauteerde kreeft op een bedje van draadgroenten “Cardinal” met buidel van wilde rijst (950-1050 frank) en in druivenblad gebraden duif uit Bresse met spiesjes van gegrilde knolgroenten (950 frank).

Bij het aperitief verschenen maar liefst zes gevarieerde verrassingshapjes. Het bestelde voorgerecht bestond uit een aardappel gevuld met langoustines en preistoemp, overgoten met kaviaarroom (950 frank). Daarbij kwam een aangename Pouilly-Fuissé, vieilles vignes, J. Curveux ’94 als droge, witte bourgogne met geparfumeerde neus (750 frank). Daarna kregen we het smakelijke vlees van piepkuiken met een heerlijke tomatenvelouté en sabayon van zachte knoflook (850 frank) voorgeschoteld. Aan de andere kant van de tafel verscheen wit van fazantenhen met witloof en gefruite selderijblaadjes (850 frank). Het glas werd intussen gevuld met een door de wijnkeldermeester uitgekozen Château de L’Enclos ’88, een warm gekruide, mooie Margaux die perfect op dronk was (1100 frank). Koffie met een overdaad van in huis gemaakt snoepgoed sloot deze smakelijke, gezellige en feestelijke maaltijd af.

PIETER VAN DOVEREN

Carl en Loes Wens (De Pastorie) De culinaire hoop van de Kempen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content