‘Kies niet blind voor het hoogste dividendrendement’

De lage rente en de lage groei houden aan, verwacht Dan Roberts, fondsmanager bij Fidelity. Beleggers zijn dan het meest gebaat met aandelen van bedrijven die een aantrekkelijk en duurzaam dividend uitkeren.

Dan Roberts beheert het Fidelity Global Dividend Fund, een fonds dat belegt in wereldwijde dividendaandelen. Als zijn favorieten schuift hij dan ook vijf dividendaandelen naar voren. Maar beleggers mogen zich niet blindstaren op het hoogste dividendrendement, stelt Roberts. Hij en zijn team hechten daarnaast groot belang aan de houdbaarheid van de winstuitkering. “We mikken op bedrijven die een gezond dividend betalen en waarvan de koers van het aandeel kan stijgen”, zegt hij. Het aandeel mag daarom niet te duur zijn. “Maar een lage koers-winstverhouding is geen garantie op een koersstijging”, stelt Roberts. “We kijken vooral naar hoe de onderneming het op lange termijn zal doen.”

De dividendaandelen waarin zijn fonds belegt, hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo moet de winst voorspelbaar en recessiebestendig zijn, moet het bedrijf veel cash genereren en een transparante jaarrekening hebben, en moet het managementteam het geld van de aandeelhouders rendabel weten te investeren. Roberts kijkt terug in de tijd om te zien of het management daar in het verleden in is geslaagd.

Volgens Roberts zullen de lage rente en de lage groei aanhouden. In zo’n omgeving worden beleggers goed gediend door bedrijven met een sterk en rendabel zakenmodel en een stevige balans, die aantrekkelijke en duurzame dividenden betalen.

RELX

“RELX, het voormalige Reed Elsevier, is een defensief dividendaandeel. Het haalt 80 procent van zijn operationele winst uit de uitgeverij en uit bedrijfsdataoplossingen, wat een natuurlijke bescherming biedt tegen concurrenten. Het bedrijf focust nu ook op nieuwe producten in naburige markten en regio’s. RELX is erin geslaagd zijn historische krantenactiviteiten te digitaliseren, wat de omzet moet stabiliseren, nu de papieren versies voortdurend afkalven. Het bedrijf heeft een sterke financiële positie. Het is goed gekapitaliseerd en genereert een stevige cashflow, waardoor het zijn dividend kan blijven verhogen.”

Ticker: REN; beurs: Amsterdam

Wolters Kluwer

“De Nederlandse mediagroep Wolters Kluwer heeft een stevig competitief voordeel door haar vele sterke mediamerken. De activiteiten creëren veel cash en door het wederkerende karakter van de inkomstenstroom kan het een stevig dividend uitkeren aan de aandeelhouders. De kasstroomgeneratie is de voorbije tien jaar gegroeid in de lijn van het dividend, wat zich vertaalt in een zeer gezonde verhouding tussen de winstuitkering en de kasstroom. De vrije kasstroom dekt ongeveer twee keer het dividend. De groeivooruitzichten van de mediagroep worden naar alle waarschijnlijkheid beter door het toenemende belang van de onlineproducten en -diensten, en door het economische herstel op haar thuismarkt.”

Ticker: WKL; beurs: Amsterdam

Johnson & Johnson

“Johnson & Johnson is een echte dividendaristocraat. De Amerikaanse farmareus heeft zijn dividend de voorbije 53 jaar elk jaar verhoogd. Het bedrijf heeft een stevige balans: het eigen vermogen is groter dan de schulden en de jaarlijkse vrije kasstroom dekt twee keer het dividend. Johnson & Johnson is de marktleider in diverse gezondheidssegmenten, waaronder medische instrumenten en voorschriftvrije geneesmiddelen, en op verschillende farmaceutische markten. De diversiteit van de activiteiten en de verwachte nieuwe geneesmiddelen beschermen Johnson & Johnson tegen de patentenklif waar de farmaceutische sector tegenaan kijkt. Bovendien is het patentverval bij Johnson & Johnson de komende jaren vrij beperkt.”

Ticker: JNJ; beurs: New York

Kimberly-Clark

“Kimberly-Clark is actief op de markt van de persoonlijke verzorging. Het heeft in de Verenigde Staten een aanzienlijk marktaandeel in papieren hygiëneproducten. De omzet in de opkomende landen is de voorbije jaren sterk gegroeid. Kimberly-Clark is bezig zijn minder rendabele activiteiten af te stoten en te besparen op zijn kosten. Daarmee kan het externe tegenwind opvangen en zich concentreren op een kernportefeuille van sleutelmerken.

“Het management beseft het belang van goed kapitaalbeheer. De voorbije tien jaar realiseerde het bedrijf een zeer consistent rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Er is slechts een kleine hoeveelheid schulden aangegaan en het dividend per aandeel werd opgetrokken met 5 à 10 procent. Kimberly-Clark lijkt op het eerste gezicht een saaie onderneming, maar de jaarlijkse totale opbrengst van het aandeel van gemiddeld 10 procent — dividend én koerswinst — spreekt dat tegen. Ook de komende jaren verwachten we een dergelijk rendement.”

Ticker: KMB; beurs: New York

British American Tobacco

“De activiteiten van de tabaksgroep British American Tobacco zijn geografisch erg gespreid. Ze is met meer dan tweehonderd merken actief op meer dan tweehonderd markten, met een sterke aanwezigheid in Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. Bij ons is de sigarettenproducent vooral bekend van het merk Lucky Strike. Het bedrijf heeft een aantal belangrijke troeven voor beleggers, zoals de sterke kasstromen, de hoge returns en zijn macht om zijn prijzen te dicteren. Het bedrijf dankt dat onder meer aan een sterke klantentrouw aan de merken van British American Tobacco en aan de kostenvoordelen tegenover veel sectorgenoten. Het aandeel bood tegen de slotkoersen van 30 november een brutodividendrendement van 3,9 procent.”

Ticker: BATS; beurs: Londen

Mathias Nuttin

“Een lage koers-winstverhouding is geen garantie op een koersstijging”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content