Kernkabinet neemt nog geen beslissing over krantencontract: bpost betreurt onzekerheid

© Getty Images

Het kernkabinet heeft maandag nog geen beslissing genomen over de toekomstige toewijzing van het contract voor de bedeling van kranten en tijdschriften. Postbedrijf bpost betreurt het uitblijven van een beslissing rond de concessie voor de persdistributie.

Op het niveau van de kabinetten wordt een en ander eerst nog technisch tegen het licht gehouden om nadien het overleg binnen het kernkabinet voort te zetten, zo werd uit verschillende hoeken vernomen na afloop van de vergadering.

De topministers van de regering-De Croo bogen zich maandag over de beoordeling van de FOD Economie waaruit blijkt dat de verdeling van de kranten en tijdschriften vanaf volgend jaar niet meer in handen zou moeten zijn van bpost, maar van respectievelijk PPP en Proximy.

Reactie bpost

In een reactie meldt postbedrijf bpost nabeurs dat de onzekerheid als gevolg van het uitblijven van een beslissing rond de concessie voor de persdistributie weegt op het personeel. Overigens vernam het postbedrijf de informatie over het verschuiven van de bedeling naar de concurrentie én de beslissing van de ministerraad naar eigen zeggen enkel via de pers.

‘Deze beslissing is belangrijk voor onze onderneming. Al jaren zorgt bpost voor de verspreiding van kranten en tijdschriften over het hele land, met een kwaliteit die erkend wordt door onze klanten. De huidige onzekerheid weegt zwaar door op de betrokken medewerkers en hun gezinnen, zeker op het einde van het jaar’, zegt de nieuwe topman Chris Peeters in een persbericht. ‘bpost dringt erop aan dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de timing en het vervolg van het proces.’ Ook zaterdag drong het bedrijf al aan om snel duidelijkheid te krijgen.

‘Het garanderen van de kwaliteit en de continuïteit van de dienstverlening is essentieel voor bpost, vooral tijdens deze cruciale eindejaarsperiode. De duizenden postbodes zullen de verdeling van de kranten en tijdschriften blijven verzekeren, zoals het contract het voorschrijft, en dit minstens tot het einde van het jaar’, belooft het bedrijf nog.

Samen met de sociale partners zal bpost ‘de ontwikkelingen opvolgen en de koers voor de toekomst uitzetten’. Tegelijk zegt bpost ‘ter beschikking te staan van de FOD Economie om vragen te beantwoorden’.

Vakbonden waarschuwen

Een eventueel verlies van het krantencontract zou voor bpost ‘geweldig slecht nieuws’ betekenen en bedreigt de tewerkstelling bij het postbedrijf, waarschuwen de vakbonden bij bpost.

‘Er zijn bij bpost 4.500 werknemers betrokken bij heel het proces van kranten bestellen, of tot 1.500 voltijdsen’, zegt Geert Cools, algemeen secretaris van de socialistische overheidsvakbond ACOD. “Het verlies van het contact zou geen goed nieuws zijn voor de tewerkstelling”.

Nog volgens Cools is de kwaliteit van concurrent PPP ‘bedroevend laag’ en biedt die werknemers ook geen volwaardig contract.

Aandeel keldert

De geruchten rond een eventuele toewijzing van het contract voor de bedeling van kranten en tijdschriften aan de concurrentie bleef niet zonder gevolgen voor het bpost-aandeel op Euronext Brussel. Het postbedrijf verloor maandag bijna 12 procent van zijn waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content