Kernkabinet bereikt akkoord: werkloosheidsuitkering in 2026 beperkt in tijd

Zowel minister van Werk David Clarinval (MR) als de werkgevers toonden zich tevreden over het compromis. © NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Het kernkabinet van de federale regering is het woensdagnacht eens geraakt over de tweede lezing van de programmawet. Die programmawet bevat al een eerste reeks van de hervormingen die de regering-De Wever wil doorvoeren, zoals de gefaseerde invoering van de beperking van de werkloosheid in de tijd, legt minister van Werk David Clarinval (MR) uit.

Een van de belangrijkste hervormingen die de arizonaregering wil doorvoeren, is de werkloosheidsuitkering beperken tot een periode van twee jaar. Die hervorming zal nog steeds op 1 januari 2026 in werking treden, maar enkel voor wie langer dan 20 jaar werkloos is. Op 1 maart breidt de maatregel uit naar wie langer dan acht jaar werkloos is en op 1 april volgt de rest.

De fasering volgt na overleg met de gewesten, de sociale partners en de OCMW’s. De regering hield ook rekening met het advies van de Raad van State. “Ik hoor dat 1 januari als datum een te grote impact zou hebben voor veel mensen, waaronder de OCMW’s, dus hebben we beslist de eerste fase in drie stappen door te voeren”, zegt minister Clarinval aan Belga.

Tussen 1 januari en 1 april 2026 zullen alles samen 115.000 mensen hun werkloosheidsuitkering verliezen. De goedgekeurde bijsturing zal de opbrengst voor de regering zowat 300 miljoen euro drukken, op een totaal van 2 miljard euro die de hervorming van de werkloosheid volgend jaar in het laatje zou brengen. Een tweede golf wordt op 1 juli 2026 voorzien. Daarbij komen 60.000 extra mensen in beeld. Dat brengt de teller voor volgend jaar op zowat 180.000 mensen die hun uitkering verliezen.

Uitzonderingen

De beperking tot twee jaar zal niet gelden voor wie een inkomensgarantie-uitkering ontvangt. Dat is een uitkering van de RVA voor wie het werk deeltijds hervat. Zij zullen hun uitkering kunnen behouden als ze minstens halftijds werken. Dat zou 43 miljoen euro minder opbrengen dan eerst geraamd. De programmawet bevat ook fiscale maatregelen en het Terug-naar-werk-plan van minister Frank Vandenbroucke. Ook het plan van minister Annelies Verlinden om de overbevolking van de gevangenissen aan te pakken, passeerde de revue.

Vanuit de Vlaamse regering noemt viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) de gefaseerde invoering van de beperking van de werkloosheid in de tijd alvast “een goede en belangrijke beslissing voor Vlaanderen”. “Het geeft al meer ademruimte aan lokale besturen en OCMW’s die een grote impact zullen ervaren van de maatregel”, klinkt het. “Maar ook perspectief en duidelijkheid over de nodige middelen zijn cruciaal, want de zorgen blijven groot”, voegt de CD&V-minister er nog aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content