Kennis delen in teams

© Getty Images/Science Photo Libra

Het Gentse uman.ai ontwikkelde een AI-platform dat de verspreiding van kennis in teams vereenvoudigt. De expertise van de incubator imec.istart was daarbij onmisbaar.

Hoe werkt het? “Uman.ai gaat uit van het idee dat iedereen een individueel kennisprofiel heeft”, legt medeoprichter Jasper Verplanken uit. “Onze browserextensie laat je interessante webpagina’s opslaan en delen met collega’s. Het algoritme berekent automatisch de inhoud ervan en linkt die aan vaardigheden en interesses. Op basis daarvan krijgen jij en je medewerkers gepersonaliseerde suggesties.”

Hoe groot is de nood aan zo’n platform?“Kennis en vaardigheden worden voor organisaties cruciaal om te kunnen blijven concurreren. Toch zoeken medewerkers steeds dezelfde informatie, is het vaak complex projecten en werknemers te verbinden, en verloopt hulp vragen aan experts moeizaam. Uman.ai wil de samenwerking rond kennis in het bedrijf naar een hoger niveau tillen.”

Hoe verliep de ontwikkeling? “Charles Boutens legde twee jaar geleden de basis. Het idee is ontstaan uit zijn werkervaring bij ML6, een scale-up die gespecialiseerd is in artificiële intelligentie. Samen met Thomas Verschuere en ik stelde hij vast dat kennis en vaardigheden vaak inefficiënt georganiseerd worden. We zochten een oplossing en trokken er begin dit jaar mee naar de markt. Vandaag werken zes mensen fulltime aan uman.ai.”

Wat is uw verdienmodel? “Voor kleine teams hebben we een abonnement met een vaste prijs per gebruiker. Grotere teams starten met een proefproject dat vaak in een keer wordt gebudgetteerd.”

Welke obstakels komt u tegen? “In België hebben organisaties wat moeite de inertie rond innovaties te overstijgen. Er is een risicoaversie om nieuwe technologie te introduceren. Buiten de landsgrenzen wordt veel meer gekeken naar nieuwe oplossingen die een competitief voordeel kunnen opleveren.”

Welke steun krijgt u?“We kregen vanaf het begin de steun van de incubator imec.istart en onze founding partner Roel Naessens – ex-Google. De variëteit en de kwaliteit van de experts zijn essentieel voor ons succes. We krijgen nu ook hulp van een businessangel die ons in het tweede kwartaal van 2020 naar een eerste financieringsronde zal leiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content