Kandidaten vaak genegeerd bij sollicitaties: enquête onthult wijdverspreide ‘ghosting’

Foto: Unsplash

Uit een enquête van de hr-bedrijven Acerta en Stepstone blijkt dat een aanzienlijk aantal sollicitanten voor openstaande functies geen uitnodiging voor een gesprek ontvangt en dat velen nooit een reactie krijgen van het bedrijf waar ze hebben gesolliciteerd.

De enquête, uitgevoerd onder meer dan 4.000 Belgen, onderzoekt de frequentie van feedback aan sollicitanten. Van de sollicitanten die geen werk hebben, zegt 43,6 procent vaak niet te worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Dat is ongeveer hetzelfde cijfer als vorig jaar. Bij wie wel al een job heeft en solliciteert, is het cijfer daarentegen fors toegenomen. “Terwijl vorig jaar 11,2 procent niet op een eerste gesprek mocht komen, is dat nu 22,1 procent”, zegt Acerta.

‘Durf je actief opstellen’

Het verschil blijft wel groot. “Het is niet de eerste keer dat we moeten vaststellen dat werk hebben helpt om effectief nieuw werk te vinden”, zegt Heleen De Wyngaert van Acerta Consult. “Het is op zich niet vreemd dat de weg naar een nieuwe job korter is als je al actief bent op de arbeidsmarkt. Onze boodschap aan wie nog niet deelneemt aan de arbeidsmarkt is: durf te laten zien hoe gemotiveerd je bent om aan de slag te gaan. Durf je actief op te stellen in de sollicitatie.”

Zelfs kandidaten die wel op gesprek mogen komen ervaren overigens vaak ‘ghosting’. Meer dan een vijfde van hen krijgt geen bericht over de uiteindelijke beslissing van het bedrijf. E-mail is hierbij het meest gebruikte communicatiemiddel door werkgevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content