Jongeren houden de woningmarkt draaiende
De productie van nieuwe woonkredieten daalde vorig jaar met 30 procent, maar jongeren hielden de woningmarkt overeind. Daardoor had de dalende kredietvraag nauwelijks impact op de prijzen op de woningmarkt.
BNP Paribas Fortis, de grootste kredietverstrekker van het land, presenteerde donderdag zijn jaarlijkse overzicht van de residentiële vastgoedmarkt. Na twee uitzonderlijke sterke jaren daalde de markt van hypothecaire kredieten in 2023 met 30 procent. Dat was een direct gevolg van de hogere kredietrente. Ook het geleende bedrag daalde lichtjes, met 3 procent voor een huis tot 229.000 euro.
Lees verder onder de video
Toch bleven de prijzen op de vastgoedmarkt redelijk stabiel. Er was enkel een daling bij de energie-intensieve huizen die verplicht een renovatie moeten ondergaan. Dat is vooral te danken aan de jongeren, die bijzonder actief op zoek bleven naar een woning. Zowat een derde van de woningkredieten die BNP Paribas Fortis vorig jaar toekende, ging naar jongeren onder de dertig jaar. Twee derden van hen gebruikte het krediet om een bestaande woning te kopen en 15 procent om een renovatie uit te voeren.
Energieleningen en leningen op 30 jaar in de lift
Een trend bij jongeren is om een bestaande woning te kopen en meteen ook in een renovatiebudget te voorzien om de woning energiezuiniger te maken. Bij 55-plussers zie je net het omgekeerde. Bij hen blijft de appetijt om de hele woning te renoveren laag. Dat heeft wellicht te maken met de hoge kostprijs. Wat ze wel doen, zijn individuele energetische renovaties, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Dat type van energieleningen (leningen op afbetaling) zit sterk in de lift. Tussen 2021 en 2023 steeg de productie ervan met 154 procent, aldus BNP Paribas Fortis.
Terwijl ouderen de investeringen hoofdzakelijk met eigen middelen doen, gaan jongeren vaker een krediet aan. Ze lenen ook op een langere termijn dan vroeger. BNP Paribas Fortis lanceerde vorig jaar een hypothecair krediet op dertig jaar, en die formule blijkt buitengewoon succesvol. 60 procent van die leningen ging naar mensen jonger dan dertig jaar. Ook singles en eenoudergezinnen blijven actief vastgoed aankopen, maar zij ontlenen lagere bedragen en op kortere termijn dan koppels.
BNP Paribas Fortis maakt zich vooral zorgen over de snelheid waarmee woningen in ons land gerenoveerd worden. Dat proces gaat te traag. Als België de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs wil halen, moeten er dagelijks 615 woningen gerenoveerd worden. Daar zitten we momenteel ver onder. Mede door de inflatie is de kostprijs van die globale woningrenovatie intussen opgelopen tot 378 miljard euro tegen 2050.
Geen correctie op de vastgoedmarkt
Het goede nieuws is dat de Belgische woningmarkt zeer stabiel is. Sinds 1985 is er geen daling van de nominale prijzen geweest, legde hoofdeconoom Koen De Leus uit. Ondanks de fors gedaalde kredietvraag bleef de markt ook in 2023 stabiel, en dat is ook zijn verwachting voor dit jaar.
“België is één van de minst kwetsbare landen ter wereld voor een vastgoedcrisis”, zegt De Leus. “Het risico op een correctie is bijna onbestaande”. Dat schrijft hij toe aan de vraag die stabiel blijft, terwijl het aanbod nauwelijks groeit. Bovendien zijn de transactiekosten hoog en het land klein, waardoor mensen niet snel verhuizen. Ten slotte zijn meer dan 90 procent van de uitstaande woonkredieten leningen met een vaste rentevoet, wat de rentegevoeligheid zeer klein maakt. Vanaf 2025 zouden de vastgoedprijzen volgens De Leus weer aanknopen met hun normale groeiritme van 4 procent per jaar.
Kerncijfers hypothecaire leningen 2023 BNP Paribas Fortis
-Gemiddeld ontleend bedrag (incl. renovaties): 196.000 euro
-Looptijd lening: 234 maanden
-Maandelijkse afbetaling: 1.097 euro
-Schuldgraad (verhouding afbetalingsbedrag/inkomen): 40 procent
-Quotiteit (ontleend bedrag/waarde van het vastgoed): 72 procent
-Vaste rentevoet: 97 procent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier