Jonge internetondernemers krijgen smart money

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Jonas Dhaenens van Combell en Nico Daminet van Emerio starten in september een internetfonds om starters te ondersteunen. Het fonds kan bogen op een breed netwerk en mikt op 5 miljoen euro.

Het nieuwe internetfonds is het geesteskind van Nico Daminet van het financiële adviesbureau Emerio en Jonas Dhaenens van het webhostingbedrijf Combell, maar het heeft nog geen naam. Het duo is ijverig bezig met de laatste hand te leggen aan het businessplan en heeft al de toezegging voor “enkele miljoenen euro’s”.

“We mikken op een fonds van 5 miljoen euro”, zegt Daminet. Het fonds wil zich toeleggen op early stage-financiering voor internetondernemers. “Er heerst een tekort aan financiering voor prille starters. Zeker voor startende ondernemingen in de internetwereld stellen de banken en investeerders zich wat terughoudend op. Ze willen eerst een bewezen businessmodel zien en intussen krijgen goede ideeën geen financiering.”

Investeerders zijn zelf ondernemers

Daminet en Dhaenens voeren gesprekken met financiële partners. Zowel institutionele als private investeerders zouden interesse tonen, maar voorlopig vooral privékapitaal. “Enkele vermogende families of ondernemers die zelf voeling hebben met de internetwereld en die zelf ook al eens gecasht hebben”, omschrijft Daminet de investeerders. “De komende weken moet er meer duidelijkheid komen.”

Combell tekent in voor een substantieel bedrag. Daarnaast mikken Daminet en Dhaenens op vijftien investeerders die elk 150.000 euro inbrengen. Ze onderzoeken ook of de overheid een rol kan of wil spelen en toetsen de interesse van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen).

Het fonds krijgt een open end-structuur. “Met een closed end-fonds ben je te beperkt in je bewegingsruimte en we willen niet afhankelijk zijn van het marktsentiment. Ook voor de ondernemers is het een hele geruststelling dat de investeerders niet azen op een exit, maar dat ze een langere termijn voor ogen hebben zodat ze tijd en ruimte krijgen om te kunnen groeien.”

Dat een closed end-fonds voor de investeerders wel het voordeel van de duidelijkheid heeft, beaamt Daminet, maar net daarom mikken ze op ondernemers en ondernemende families voor financiering. “Zij weten wat het is en kennen de klappen van de zweep.”

Het idee rijpte al langer, maar werd enkele weken geleden concreet tijdens een event dat Emerio en Combell opzetten. Tijdens het Internet Starters Event brachten ze ondernemende jongeren samen met financiers. Ze konden hun businessplannen voorstellen en het geheel mondde uit in minstens één concrete toezegging voor een starter.

“Jonas en ik wilden al langer iets doen. Dit initiatief sterkte onze appetijt en was voor ons de bevestiging voor een structureel initiatief, het internetfonds was geboren.” De officiële start van het fonds gebeurt tijdens een tweede event, begin september.

Aan de starterskant is er grote interesse. “Er zijn veel initiatieven en goede ideeën in de internetbusiness in ons land. Maar startkapitaal vinden, verhindert dat vaak. Per dossier mikken we op 100.000 tot 200.000 euro”, zegt Daminet.

“Met dat geld kunnen starters in het prille begin al vertrekken. We voorzien ook in follow-upinvesteringen en in co-investeringen. Partners als BAN Vlaanderen of het Ark Angels Fund zijn daarbij de logische partijen. We benaderen ook andere fondsen die start-upfinanciering doen. Ik heb bijvoorbeeld heel goede contacten met Bart Luyten van Sniper Investments. Met ons fonds komen wij in de investeringsfase net voor hun focus. Ik sluit een samenwerking niet uit.”

Indrukwekkend netwerk

“We leveren smart money“, zegt Nico Daminet, die het fonds zal managen. “Niet alleen cash, maar ook begeleiding en infrastructuur, bijvoorbeeld via Combell. Maar ook ons netwerk en dat van onze adviseurs stellen we ter beschikking van de jonge starters.” De adviseurs die de haalbaarheid van de businessplannen toetsen, zijn kleppers uit de branche. Naast hun eigen trackrecord valt vooral het uitgebreide netwerk op.

Zo is onder meer Paul Van de Perre betrokken. Van de Perre stond destijds mee aan de doopvont van Gimv en is door de overheid aangesteld als bestuurder bij Belgacom. Hij is ook betrokken bij het business angels-netwerk 3W Finance en het risicofonds Amandine Fund uit Oostende. Van de Perre is ook de man achter het Caesar Real Estate Fund, dat op het terrein van De Gouden Boom in Brugge een vastgoedproject wil opzetten.

Hij weet zich verzekerd van steun van toplui als Bekaert-voorzitter Paul Buysse, Roger Vanden Stock (Anderlecht) en ex-VRT-baas Tony Mary. Voorzitter van het Caesar Real Estate Fund is Dirk Boogmans, voorzitter van Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie en bestuurder bij onder meer BNP Paribas Fortis, Ethias Finance en P&V.

Een andere adviseur van het fonds is Paul Van Cotthem, zaakvoerder van het marketingconsultancybureau TurnLeaf. Van Cotthem, in 2003 nog uitgeroepen tot ‘Marketeer van het Jaar’, heeft ruim twintig jaar ervaring op zijn teller in marketing. Hij werkte onder meer voor Xerox, Apple en Telenet. TurnLeaf verzorgt ook de marketingcampagnes voor Combell.

En dan zijn er natuurlijk nog Jonas Dhaenens en Nico Daminet zelf. Dhaenens richtte op zijn zeventiende Combell op en kan tien jaar later bogen op een toonaangevend hostingbedrijf met een omzet van ruim 12 miljoen euro omzet met 25.000 klanten en bijna 50 werknemers.

Nico Daminet startte in 2002 Emerio op en kan als onafhankelijke financiële adviseur een mooie referentielijst van grote bedrijven en startende ondernemingen voorleggen. “We hebben zelf ook de nodige ervaring opgedaan en staan met het fonds open voor de meest uiteenlopende internetideeën, zolang ze maar stevig onderbouwd en duurzaam zijn.”

LIEVEN DESMET

“Ons fonds staat open voor de meest uiteenlopende internetideeën, zolang ze maar stevig onderbouwd en duurzaam zijn” Nico Daminet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content