JOHN GOOSSENS

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

WAT IN 2001?

John Goossens (54) mag zich een van de nieuwe onafhankijke bestuurders van het olieconcern Total Fina noemen. Lang twijfelde de topman van Belgacom niet over het aanbod: “Ik heb destijds bij Texaco zeventien jaar ervaring in de oliesector opgedaan. De verschillende fases in het productieproces zijn grosso modo dezelfde gebleven. Het grote verschil met twintig jaar geleden is dat we vandaag wel aanhoudend lage prijzen mogen verwachten.”

Hoe blikt John Goossens op zijn carrière terug? “Die was een verrassing voor iedereen, ook voor mij. Mijn carrière is het resultaat van een cocktail van dromen, een beetje hard werken en veel geluk. Dankzij dat geluk leef ik trouwens nog. Ik heb een aantal ongevallen gehad, ben 82 keer gehecht geweest, heb een paar botten gebroken door te autoracen, te bobsleeën of aan parachutisme of rugby te doen. Neen, ik had niet meteen het profiel van de zakenman. Toen ik 25 was wist ik trouwens nog niet wat ik wou doen.”

Na studies aan de UCL (commerciële en financiële wetenschappen) trok Goossens naar New York om er een MBA aan de Colombia University te halen. Goossens: “Daar heb ik gezien wat de zakenwereld echt inhield.”

Twee dagen voor hij zijn diploma in Colombia op zak stak, veranderde hij nog van gedacht. “Ik zou normaal op woensdag, voor minstens vier jaar, bij General Motors tekenen. Maar de maandag ervoor liep ik op een receptie iemand van Texaco tegen het lijf. Die stelde nogal wat vragen en vroeg of ik met hem wilde lunchen vooraleer ik bij General Motors tekende. Op dinsdagmiddag liet ik General Motors weten dat ik niet op hun aanbod inging, al wist ik niet wat ik bij Texaco zou doen, noch wat ik er zou verdienen. Ik zette die stap op basis van relaties tussen mensen. Dat is zo gegaan bij elke stap in mijn carrière.”

Goossens belandde bij Texaco Belgium in de marketingafdeling. Dat bleek een schot in de roos. “Ik mocht Texaco in de racingwereld, toen een passie van mij, loodsen. Dat was meer een hobby dan een job.”

Goossens werd op zijn 34ste gedelegeerd bestuurder van Texaco Belgium. “Dat was destijds alleen mogelijk in een Amerikaans bedrijf.”

De grote koerswijziging in de carrière kwam tien jaar later, toen Alcatel hem in 1988 de post van gedelegeerd bestuurder van de Antwerpse vestiging aanbood. “Daar heb ik wat langer moeten over nadenken, want ik kende op dat moment niks van de telecombusiness. In die eerste maanden had ik bijna een tolk nodig om de vergaderingen van het directiecomité te kunnen volgen.”

Alcatel groeide onder zijn leiding snel door. “We hebben markten als Rusland en China veroverd. Maar ik was enkel de dirigent van het orkest. De baas moet ervoor zorgen dat het team dezelfde muziek speelt.”

In 1995 maakte Goossens de overstap naar Belgacom, een fel besproken transfer, want van leverancier werd hij plots klant. “Toen heb ik veel langer geaarzeld. Niet alleen wegens de mogelijke belangenvermenging – ik vroeg wel dat de leverancier voor de komende twee jaar werd gekozen vóór ik een beslissing nam – maar ook omdat ik van de privé terecht kwam in een toen nog 100% overheidsbedrijf.”

Hoe ziet zijn toekomst eruit?: “Mijn mandaat eindigt op 1 februari 2001. Ik ben dan 56. Als de raad van bestuur me een nieuw mandaat aanbiedt en ik voel me nog goed bij Belgacom, kan ik eventueel een nieuwe termijn aangaan. Wel staat vast dat ik mijn loopbaan niet zal beëindigen bij Belgacom. Ik denk dat je een bedrijf niet te lang mag leiden. Je wordt blind na een zekere tijd. Er moet af en toe nieuw bloed komen, zeker gezien de snelle technologische evolutie. Ik reken dan weer op het geluk om iets anders te doen, waarom niet in een totaal andere sector en waarom zelfs niet buiten het bedrijfsleven?”, aldus Goossens, lid van het Belgisch Olympisch Comité.

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content