Jeff Bezos casht 4 miljard dollar: Amazon-topman houdt grote uitverkoop

Jeff Bezos (r) met zijn verloofde Laura Sánchez (l) | Foto: Getty

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon en een van de rijkste mensen ter wereld, heeft de afgelopen week voor 4 miljard dollar Amazon-aandelen verkocht. Dat blijkt uit documenten die bij de toezichthouders zijn ingediend.

Volgens een melding van Amazon op dinsdag heeft Jeff Bezos, die in 2021 terugtrad als CEO van Amazon maar nog altijd uitvoerend voorzitter is, van vrijdag tot maandag ongeveer 12 miljoen aandelen verkocht voor een bedrag van 2 miljard dollar.

Die verkoop volgt op eerdere transacties van 12 miljoen aandelen, eveneens ter waarde van 2 miljard dollar, die vorige week plaatsvonden.

Beursrally

In februari maakte Amazon bekend dat Bezos — met een vermogen van 190 miljard dollar volgens Forbes een van de rijkste mensen ter wereld — plannen had om tot 50 miljoen Amazon-aandelen te verkopen via broker Morgan Stanley voor eind januari 2025.

Ondanks de recente verkopen blijft Bezos de grootste aandeelhouder van Amazon, met een belang van ongeveer 9 procent, blijkt uit gegevens van S&P Capital IQ.

Het aandeel van Amazon, waarvan de koers in de nabeurshandel op dinsdag grotendeels onveranderd bleef, is de afgelopen twaalf maanden met meer dan 50 procent gestegen. Die rally heeft de aandelenkoers dicht bij een recordhoogte gebracht en de marktkapitalisatie van het bedrijf op 1,75 biljoen dollar gezet.

Amazon heeft geen commentaar gegeven op de verkoop.

Ruimtevaartproject

Bezos, die Amazon in 1994 oprichtte, heeft zich teruggetrokken uit het dagelijks bestuur van het uitgebreide bedrijf om zich te richten op andere ondernemingen, waaronder zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

“Blue Origin moet veel sneller worden. Dat is een van de redenen waarom ik een paar jaar geleden mijn rol als CEO van Amazon heb neergelegd”, zei hij in december tegen onderzoeker en podcastpresentator Lex Fridman.

Blue Origin loopt achter op het SpaceX van miljardair Elon Musk. In 2022 crashte een raket van Blue Origin, die geen passagiers vervoerde, kort na de lancering, waarna het bedrijf de lanceringen opschortte.

Vorig jaar kondigde Blue Origin aan dat Dave Limp, het aanstaande hoofd apparaten bij Amazon, zou aantreden als CEO, en het bedrijf voltooide in december een succesvolle ruimtemissie.

Miami

Bezos, die ook eigenaar van de krant The Washington Post en voorzitter van de filantropische groep Bezos Earth Fund is, heeft onlangs ook de aandacht getrokken door van Seattle — waar Amazon is gevestigd — naar Miami te verhuizen, en door zijn luxueuze levensstijl van jachten en privéjets die contrasteert met het zuinige profiel dat hij handhaafde tijdens de snelle uitbreiding van Amazon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content