Jean-Luc Dehaene gedagvaard in Seghers-zaak
De curatoren van de failliete Seghers Better Technology Group hebben alle bestuurders gedagvaard. Dus ook Jean-Luc Dehaene en Johny Cornillie. Intussen hebben de overblijvende bedrijfsdivisies het nog steeds moeilijk.
Niet totaal onverwacht moeten de bestuurders van de Seghers Better Technology Group (SBTG) zich in december van dit jaar voor de burgerlijke rechtbank van Mechelen verantwoorden voor het beheer van de in september 2002 failliet gegane bedrijvengroep. Los daarvan loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek door het Mechelse parket, waarbij vooral Hendrik Seghers, de hoofdaandeelhouder en inspirator van het milieutechnologiebedrijf uit Willebroek, wordt geviseerd.
Curator Robert Van Osselaer: “Uit het door de handelsrechtbank bestelde rapport van de gerechtelijke expert over het faillissement blijkt dat de bestuurders het faillissement vroeger hadden moeten aanvragen. Vandaar dat we ook de bestuurders dagvaarden die al eerder ontslag hadden genomen.” Het gevolg is dat ook Hendrik Seghers, die op 15 februari 2001 ontslag nam, zich voor de rechter moet verantwoorden. Hij bleef via de NV Groenhove en de NV Verenigde Malderse Compagnie wel de bedrijvengroep controleren.
Andere bestuurders die zich moeten verantwoorden, zijn Johny Cornillie (nu bestuurder bij de Gimv en Belgacom), de Nederlander Theo Vervoort (toen Lessius), Hilaire Roos, gewezen eerste minister Jean-Luc Dehaene (InBev, Umicore, Domo, Lotus en Telindus), Michel Berges (ex-Generale bank), Michel Savonet (SRIW, de Waalse Gimv), Monique De Bonnaire, de Nederlander Frank Schreve (ex-Rabo), de Singaporees Siddique Kemal (Keppel) en Wilfried Vandepoel (Lessius en Recticel).
Sommige bestuurders lijken zich in ieder geval weinig zorgen te maken. Hilaire Roos: “Met al wat er gebeurde in de groep verrast het mij dat het gerecht ons nog poogt te pakken. Er zijn bij Seghers wel ergere zaken gebeurd die meer kans maken voor een rechtbank.”
Intussen blijft het aanmodderen voor de nu bijna geheel in buitenlandse handen zijnde bedrijven van de voormalige Seghers-groep. Zo kregen Rattlerow Seghers (veredeling van varkensrassen) en Bizibit Software (de computertechnologiedochter van de groep) dagvaardingen van de RSZ. Veevoederspecialist Vitamex moest zich dan weer liëren aan zijn Nederlandse sectorgenoot Cehave, waarvan het nu een dochter is. Het bedrijf boekte in 2004 wel winst. En in de oude SBTG diende de Singaporese overheidsholding Keppel Corporation opnieuw massa’s geld te pompen. Uiteindelijk boekte Seghers Keppel Technology Group een kleine winst van 78.312 euro, maar dat gebeurde pas nadat een schuld aan Keppel van 11 miljoen euro werd kwijtgescholden. Hetzelfde bij de zusterbedrijven in Zele (kwijtschelding van 4,25 miljoen euro schulden) en Ruisbroek, met een injectie van 7,5 miljoen euro om de zaak daar te kunnen vereffenen. De drie bedrijven leden een serieus bedrijfsverlies.
Alleen de NV Euro Diesel in het Luikse, het enige bedrijf dat nog in Belgische handen is, deed het met een winst van 878.000 euro op een omzet van 14,97 miljoen euro vrij goed.
Willy Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier