‘Je moet hier goed aan de knoppen draaien’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

RealDolmen kijkt uit naar acquisities. Daarvoor wil het voldoende cash achter de hand houden.

RealDolmen kaapt de titel van Gazelle Ambassadeur weg bij de grote ondernemingen. Dat de ICT-dienstverlener zo hoog eindigt in de ranglijst – op nummer twee, na Gold Ambassador Okay Buurtwinkels – danken de Huizingenaren aan de fusie van Dolmen en Real in 2008. Daardoor ontstond de grootste Belgische onafhankelijke informaticagroep. Er werken 1800 mensen.

De financiële crisis van 2008 deed de omzet eerst terugvallen, maar sinds 2010-2011 dikt de fusievennootschap elk halfjaar wat aan. “We hebben een heel goede eerste jaarhelft gehad in onze infrastructuurproducten. In de tweede helft is daar wat minder groei, maar onze diensten en oplossingen blijven vooruitgaan”, zegt CEO Bruno Segers. Over de eerste negen maanden steeg de omzet met 9,4 procent tot 192 miljoen euro. De stijging in het derde kwartaal viel terug tot een half procent.

RealDolmen rapporteert in drie segmenten, die als schillen van een ui in elkaar passen. Samen vormen ze een one-stop-shop-aanbieding: infrastructuur (netwerken, servers, printers), projecten & maatwerk (professionele diensten) en oplossingen (bedrijfsbeheer, klantenrelatiebeheer, business intelligence).

Knokken voor rendement

Personeel is Segers’ grootste zorg. Segers: “De loonmassa van RealDolmen is 100 miljoen. Daar komt 3,5 miljoen indexering bovenop. Dat kunnen we grotendeels doorfactureren, maar niet helemaal. Onze car fleet verbruikt 2,5 miljoen liter per jaar. Wij willen een bedrijfswinst van 12 à 13 miljoen. Je moet hier goed aan de knoppen draaien om dat te halen.”

De indexering bedreigt vooral het rendement van de verhuur van personeel ( sourcing). “Dat doen we alleen nog bij bedrijven waar we ook projecten hebben of waar we het beheer van diensten overnemen”, zegt Segers. Ook in infrastructuur zit een stuk dat vooral als klantenbinding dient. “Op de verhuur van onze datacentercapaciteit in Zaventem draaien we geen superwinsten. Het is wel de sleutel tot de diensten die we daarbovenop kunnen leveren. Je marges moeten toenemen naarmate je verder weg gaat van infrastructuur. In de eerste jaarhelft was dat ook zo: ze waren groter in professionele diensten, maar nog onvoldoende in bedrijfsoplossingen.”

Financiering

NYSE Euronext kroonde RealDolmen vorig jaar tot Best BEL Small Performer 2011. Merkwaardig, vindt Segers: “Met onze marktkapitalisatie van 200 miljoen euro zijn wij eigenlijk te klein. Per dag worden maar 3000 aandelen verhandeld. Grote fondsen kunnen niet instappen en de kleine belegger ziet dat we het goed doen. Hij weigert te verkopen.”

Ook dat is een reden om op zoek te gaan naar groei via acquisities. “Misschien helpt de recessie ons om de juiste krenten uit de pap te vissen”, knipoogt Segers.

RealDolmen had eind september 58 miljoen euro cash op de bank, maar het moet op 15 juli wel nog 43 miljoen terugbetalen van zijn converteerbare obligatielening uit 2007. Financieel directeur Paul De Schrijver praat nu met de banken over een nieuwe financiering. Segers: “Het geld voor de terugbetaling is er, maar we willen minstens 15 miljoen achter de hand houden en in een agressief scenario zelfs meer. We kunnen ook lenen op de privékapitaalmarkt.” Daarbovenop genereert RealDolmen 12 miljoen euro per jaar aan vrije kasstroom, aldus Segers.

Overnames zouden ook de vaste kosten verdunnen. “Je zou per jaar 0,4 tot 0,5 procent in bedrijfswinstmarge kunnen stijgen. Ons doel is een bedrijfswinst van 6 procent”, zegt Segers. RealDolmen zat in de traditioneel minder rendabele eerste jaarhelft aan 4,7 procent.

BRUNO LEIJNSE

“Misschien helpt de recessie ons om de juiste krenten uit de pap te vissen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content