Jardin Tropical
Autodidact Christophe Van den Berghe weet met actuele fijnkost de meest verwende lekkerbek te epateren.
Gastronomisch eten op niveau aan de kust: de mogelijkheden zijn beperkt en concentreren zich rond het oostelijke deel, meer bepaald de kustplaatsen Zeebrugge, Heist en Knokke.
Een sterke opkomer is het openkeukenrestaurant Jardin Tropical in Knokke. Het eethuis bestaat al heel wat jaren en in die tijd wist eigenaar en chef-kok Christophe Van den Berghe zijn gerechten permanent te verfijnen en te actualiseren. Want stilstaan in een tijd waar alles beweegt, is gelijk aan achteruitgaan: gisteren waren fusion-bereidingen in de mode en gebeurde de opbouw van een gerecht in de hoogte, vandaag moet alles plat en symmetrisch op witte borden liggen en staan vloeibare geleien en luchtige espumatechnieken volop in de belangstelling.
De getalenteerde Christophe Van den Berghe stamt uit een horecafamilie. Hij is gestart bij zijn ouders in Ensor Inn, een grote zaak in Wenduine, waar tot 600 couverts per dag werden gedraaid. Daar ontmoette hij Evy, die er als jobstudent kwam klussen. Samen hebben zij een eigen zaak geopend. Christophe ontpopte zich als een kok die creatief en onbevangen omspringt met mooie producten en liever niet uit de keuken komt. Evy werd als charmante en efficiënte gastvrouw het gezicht van de zaak.
Wij kwamen vroeg op een doordeweekse avond, genoten van de elegante en goed onderhouden cottage-inrichting, het uitzicht op het fornuis, de wijnmuur achter glas en zagen hoe alle tafeltjes op korte tijd werden ingenomen door een overwegend ouder publiek.
Jardin Tropical heeft een bondige spijskaart met maandelijks veranderende bereidingen. Negentig procent van de bezoekers gaat voor de driegangenlunch met keuze (35 euro), het populaire ‘menu jeunes restaurateurs d’Europe’ met keuze (55 euro) of het prestigieuze menu ‘les saveurs du Jardin’ (72 euro en 25 euro voor de aangepaste wijnen). De wijnkaart is meegegroeid met de rest en reflecteert de inzet van de wijnkeldermeester.
Wij kozen het menu van de jonge restaurateurs, vroegen de sommelier zelf wijnen te kiezen en betaalden 20 euro voor het verrijkende wijnassortiment. Er kwamen delicate koude en warme hapjes, gevolgd door twee verschillende voorgerechten. Een salade van versneden prinsessenboontjes met lauwe babykreeft, crème van ganzenlever op sla en een glaasje tomatenmousse werd geserveerd met een Zuid-Afrikaanse Fleur du Cap, 100 % sauvignon blanc. Cannelloni van krab op oosterse wijze, gebakken goudbrasem, salade van jonge spinazie en jus van doperwten werd begeleid door een Siciliaanse Cusumano, 100 % insolia. Wij kozen ook twee verschillende hoofdgerechten: lichtgebakken Mechelse koekoek in crème van pinot blanc met risotto van groene asperges en morieljes en, aan de andere kant van de tafel, Deense kabeljauw onder korst van lavas met een ‘nage’ van groenten. In het glas kwam een bijzondere Castel del Remei uit Spanje (half macabeo, half chardonnay). Om af te sluiten, was er keuze uit een rijk aanbod geraffineerde kazen of een zoet nagerecht, samengesteld uit huisbereid aardbeienijs, frambozenmousse met kwark en meringue en soepje van aardbei en rabarber.
Wij genoten van spijs en drank en waren enthousiast omdat alle smaken juist zaten, de gaartijden werden nageleefd en de presentaties een plezier voor het oog waren.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier