Japanse centrale bank verhoogt voor het eerst sinds 2007 de rente: ‘2024 en 2025 worden jaren waarin Japan het Westen verslaat’
De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.
Economen hadden ook verwacht dat de centrale bank een einde zou maken aan de negatieve rente, die sinds 2016 van kracht was. De rentestap volgt op de uitkomst van de loononderhandelingen in Japan. De sterke loonsverhogingen maakten de weg vrij voor de Japanse centrale bank om de rente te verhogen. Dankzij die hogere lonen verwachten de beleidsmakers dat de inflatie rond de doelstelling van 2 procent zal blijven.
Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond De Rotschild, ziet ook dat Japan tevreden is met de inflatie, omdat het land voor lange tijd deflatie gewend was. “Dat blijft wel een uitdaging, want Japan heeft al langer te maken met krimpende bevolkingsaantallen en een sterke vergrijzing. Maar de consumentenprijsindex (CPI) klom vorig jaar tot 3,2 procent, ofwel de grootste stijging sinds 1982. Dat maakt dat geld weer kan rollen en daar profiteren de bedrijven op lange termijn van.”
Vranken schetst ook waarom de Bank of Japan zo omzichtig te werk gaat met die renteverhoging. “Dat heeft alles te maken met die geschiedenis van deflatie. Als de Bank of Japan nu de rente optrekt, lijkt het alsof ze weinig vertrouwen heeft in de heropleving van de economie. De Bank of Japan rekent er eigenlijk op dat de inflatie niet verder zal toenemen.”
Hoge concurrentiekracht
In tegenstelling tot andere grote centrale banken in de wereld heeft de Bank of Japan lang vastgehouden aan negatieve rentetarieven en omvangrijke steunmaatregelen om de kwakkelende economie en de inflatie aan te jagen. De centrale banken in Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun rentetarieven al flink verhoogd om de inflatie te bestrijden. Dit jaar verlagen ze de rentes waarschijnlijk weer.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, wat nog steeds erg laag is. “Het brengt Japan in een heel interessante situatie, terwijl de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve de rente fors hebben opgetrokken. Japan heeft daarmee een sterke positie en dat is koren op de molen voor Japanse bedrijven. Zolang zij goed blijven presteren, zal de Nikkei blijven stijgen”, aldus Vranken. Dit jaar bereikte de Japanse sterindex zijn hoogste koers sinds 1989.
‘Hoog groeipotentieel’
Volgens Vranken heeft Japan de komende jaren een groot groeipotentieel, ondanks de records die de beurs al heeft verpulverd. “Japan is sterk ontwikkeld en geïndustrialiseerd, maar het heeft toch een groter groeipotentieel dan de Verenigde Staten en Europa. Nikkei-aandelen zijn, ondanks de recordhoogte van de index, nog altijd goedkoop op basis van hun koers-winstverhouding. Volgens analisten worden 2024 en 2025 jaren waarin Japan het Westen verslaat. Er is dus geen reden voor beleggers om de Japanse beurs nog langer links te laten liggen.”
De Bank of Japan verklaarde ten slotte ook dat ze zou stoppen met het beheersen van de rente op tienjarige staatsobligaties. De centrale bank probeerde die marktrente te controleren via grote aankopen van staatsobligaties en flexibele markttransacties. Het beëindigde ook de aankopen van op de beurs verhandelde fondsen. Wel beloofde de centrale bank indien nodig staatsobligaties met een lange looptijd te blijven kopen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier