Op Bel-20 en andere Europese beurzen koelt het enthousiasme snel af, na het herstel van de Nikkei

De Japanse beurs kende het sterkste herstel sinds 2008, gevolgd op het grootste dagverlies sinds 1987

De Japanse beurs heeft zich dinsdag sterk hersteld, daags na de grootste koersval sinds 1987. De Nikkei-sterindex sloot 10,2 procent hoger op 36.675,46 punten. De Bel-20 en andere Europese beurzen leken dat voorbeeld aanvankelijk voorzichtig te volgen, maar dat enthousiasme koelde snel af. Uiteindelijk werd de zware terugval van maandag relatief goed verteerd, al is er van een sterk herstel geen sprake.

Ook Brussel weerstond maandag niet aan de verkoopgolf die wereldwijd over de beurzen rolde. De Bel-20-sterindex sloot de dag met een verlies van 3,15 procent af.

Bloedrode beursdag

Dinsdagochtend leek het beurssentiment omgeslagen te zijn. Zo sloot de Nikkei 10,2 procent hoger, daags na de grootste koersval sinds 1987 (12,4 procent). De winst was mede te danken aan een daling van de yen, wat goed is voor de vele Japanse exportbedrijven. De breder samengestelde Topix-index won 9,3 procent.

Oorzaak van de forse koersval van maandag was onder meer een stijging van de yen en bezorgdheid over een afkoeling van de Amerikaanse economie, de grootste economie van de wereld, en van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Lees er hier meer over:

5 redenen waarom beleggers plots in paniek richting de uitgang rennen

Op Europese beurzen koelt enthousiasme snel af

De belangrijkste Europese beurzen volgden dinsdag bij de opening even het goede voorbeeld van Japan, zij het een heel pak voorzichtiger. En dat herstel bleek ook van korte duur. Kort voor de middag twijfelden de beurzen van Amsterdam, Frankfurt, Parijs, Londen en ook de Euro Stoxx 50 tussen winst en verlies. In Brussel was de openingswinst na anderhalf uur het grootst, zowat 1,4 procent. Ook die winst smolt snel weg, maar de de Bel-20 stond rond het middaguur wel nog licht in het groen. Omstreeks 15uur kleurde de sterindex op Euronext Brussel lichtrood (-0,29 procent). Ook de andere beurzen stonden rond die tijd licht in het verlies.

Lees verder onder de video

Uiteindelijk blijken de Europese beurzen op het eind van de handelsdag de forse terugval van maandag. relatief goed verteerd te hebben. De Bel-20 sluit af met een miniem verlies van -0,01 procent. Amsterdam (+0,73 procent), Frankfurt (+0,21 procent) en Londen (+0,23 procent) sluiten lichtgroen. In Parijs klokt de CAC 40 af met een licht verlies van -0,27 procent.

Lees meer over de volatiliteit op de beurzen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content