JALOA

Kok Gaëtan Colin mikt hoog.

In Brussel – een conservatieve stad propvol riant betaalde eurocraten – valt op culinair gebied al decennia niets meer te beleven. De laatste kok die vernieuwing bracht, was Jean-Pierre Bruneau, maar dat was in de periode van de uit Frankrijk gestuurde nouvelle cuisine en die ligt al op zijn minst een kwarteeuw achter ons. Rijke inwoners van Brussel zijn behoudzuchtig en gaan op grote momenten tafelen in Comme chez Soi, in Villa Lorraine, L’Ecailler du Palais Royal, bij Claude Dupont of De Bijgaarden – stuk voor stuk bastions van de klassieke feestkeuken, stijf en prijzig. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt hoog. Daar is niets fouts mee, elke grote stad heeft traditionele eethuizen nodig. Een echt goed gerecht overleeft trouwens de modes en is tijdloos lekker.

Naast die conservatieve eettempels moet er evenwel ruimte zijn voor een levendige jonge generatie, met revolutionaire koks die de vernieuwing prediken. Het nieuwe koken, dat door levende legende Ferran Adria van El Bulli en enkele andere Spaanse gastrogoden al tien jaar wordt gedicteerd, kent in Brussel geen vertegenwoordigers. Voor vooruitstrevend culinair spektakel moet u de provincie in. Daar kunt u een tafel reserveren in L’Air du Temps (Noville-sur-Méhaigne), Hertog Jan (Sint-Andries), In de Wulf (Dranouter) of ‘t Zilte (Mol). In Brussel kunt u niet vooruitstrevend eten. Het meest moderne wat er in Brussel op het bord komt, wordt opgediend in The Sea Grill of bij Bon Bon. De koks gaan er zonder risico verder op betreden paden. Dat geldt ook voor Jaloa, een nieuwkomer op de scène van het fijne tafelen.

Jaloa is momenteel een hotspot voor dertigers en veertigers met geld. Het huis is al aan zijn tweede leven toe. In 2002 opende Jaloa de deuren als Belgische bar à vins. Voor de plotse honger serveerden de Walen Gaëtan Colin en Michel Robert er seizoensgebonden Franse gerechten vol zuiderse smaken van zongerijpte groenten. De ambitieuze Gaëtan Colin wilde meer, schudde zijn vennoot af, droeg de functie van wijnbar over aan het aanpalende etablissement Le Bouchon d’à Côté en liet Jaloa door binnenhuisarchitect Paul Taels (van Channel 16, Maison Vandamme en Jardin Tropical) verbouwen tot een hedendaags chic gastronomisch restaurant.

We werden er onthaald door obers in zwart-witte livrei, namen plaats in de zwarte lederen zetels en hadden uitzicht op de keuken. De nieuwe Jaloa mikt hoog. Dat merkt u ook wel aan de personeelsbezetting én de prijzen. Op de spijskaart vindt u de gerechten in het Frans en Engels, niet in het Nederlands.

We kozen het Menu Jeune Restaurateur d’Europe (60 euro of 85 euro met ruim geschonken wijnen van redelijke kwaliteit). Tartaar van langoustines en sint-jakobsschelp met zure room en platte peterselie vormden een schot in de roos. Krokant gebakken kalfszwezerik met Algerijnse kruiden met groenten in wrap van filodeeg volgden. Daarna was het aan een halve kreeft met Provençaalse groenten en te veel vetstof. Aardbei met mascarponecrème en koekjes rondden de smakelijke, niet vernieuwende en flink geprijsde maaltijd af.

KAART : RESTAURANT JALOA

Oud Korenhuis 31

1000 Brussel

tel. 02 512 18 31

www.jaloa.com

Lunch: 16 euro; Marktmenu: 33 euro; Menu Jeune Restaurateur: 60 euro.

Zaterdagmiddag, zondag en woensdag gesloten.

Kader: hedendaags chic.

Onthaal: in het Frans en een beetje brutaal.

Keuken: smakelijke Franse bereidingen met mediterrane invloeden.

De beoordeling gaat van

1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

xxx

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content