Italiaans gas verovert België

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Het Italiaanse energiebedrijf Ente Nazionale Idrocarburi, kortweg Eni, is in enkele jaren uitgegroeid tot de grootste omzetmaker van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Die notering dankt Eni vooral aan de overname, in 2008, van de gasverhandelaar Distrigas. De Zuid-Europeanen lijfden midden 2011 ook Nuon België in, een signaal van hun groeiplannen. De twee Belgische overnames zijn de grootste investeringen die Eni al heeft gedaan in de verkoop van aardgas en elektriciteit buiten zijn thuismarkt Italië.

Eni gas & power biedt rechtstreeks 300 mensen werk in zijn vestigingen in de Guimardstraat in Brussel en de Medialaan in Vilvoorde. Daar komen de onrechtstreekse jobs in onder andere de callcenters bovenop. En daar stopt het niet bij. Want hoewel de zeer gemediatiseerde overnames van Distrigas en Nuon anders doen vermoeden, is Eni al langer actief in ons land. Bij het chemiebedrijf Versalis, de olie- en gasengineeringsfirma Saipem, de financiële werkmaatschappijen Banque Eni en Eni Finance, en de Eni-vertegenwoordiging bij de Europese instellingen, zijn nog eens een goede 100 mensen aan het werk.

Op naar nummer twee

Meer dan 640.000 Belgen waren eind vorig jaar klant bij Eni, de merknaam die sinds 1 november 2012 die van Distrigas en Nuon vervangt. “De ambitie blijft om in 2016 één miljoen klanten te hebben, verdeeld over elektriciteit en aardgas”, zegt woordvoerster Kathleen Van Boxelaer. Indien die doelstelling wordt gehaald, zal Eni het nummer twee zijn bij de Belgische particulieren, met een marktaandeel van ongeveer 12 procent.

Of Eni zelf ook een belangrijke energieproducent wordt, is minder zeker. Met de overname van Nuon Belgium werd het bedrijf ook eigenaar van een windmolenpark in Perwez, en vooral van een project voor een gasgestookte elektriciteitscentrale in het Henegouwse Manage. Maar door de lage gasprijzen worden zelfs afgeschreven gascentrales stilgelegd. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet kondigde een ondersteuningssysteem aan, maar zowat alle spelers wachten af welke vorm dat precies zal aannemen. Van Boxelaer: “Het gaat om een belangrijke investering, en dus moet het economische plaatje voldoende helder zijn voor we over de bouw een definitieve beslissing nemen.”

Grootste gasbedrijf

De groep Eni is actief in 85 landen. Met haar 79.000 werknemers, goed voor een geconsolideerde nettowinst van 7,78 miljard euro op een omzet van 127,3 miljard euro, is ze de grootste West-Europese gasleverancier, en prijkt ze in de top tien van grootste oliebedrijven.

Al had de geschiedenis ook volledig anders kunnen lopen. De stichter van de groep, Enrico Mattei, had immers, wegens zijn verdiensten in de strijd tegen Mussolini, de opdracht gekregen de staatsoliemaatschappij te… liquideren.

Maar de koppige Mattei begon in plaats daarvan naar olie te boren in de Povallei, en trof er gas aan. Het werd de start van een ongebreidelde expansie, naar Egypte, Iran, Libië, Ethiopië, Somalië, Marokko en — in volle Koude Oorlog — de Sovjet-Unie. Daarbij overtrad hij naar eigen zeggen meer dan 8000 wetten. Ook nu nog onderhoudt topman Paolo Scaroni zeer goede banden met het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, waarvan het de grootste klant is. De Russen leveren nog minstens tot 2035 gas aan de Italianen.

LUC HUYSMANS

“De ambitie blijft om in 2016 één miljoen klanten te hebben”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content