IT-VALLEY
Centraal in de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent, trekt Mechelen steeds meer IT-bedrijven aan. Na de overname van het Mechelse Unisoft, bewerkt het Nederlandse Brunel vanuit Mechelen de Belgische markt.
Een werkloze informaticus in Mechelen? Onmogelijk. Tot die bevinding komt gedelegeerd bestuurder Jean Van Droogenbroeck van de nv Unisoft. Het bedrijf werd in december 1997 overgenomen door het Nederlandse en beursgenoteerde Brunel International, en stelde op die manier zijn internationale expansie veilig. Inmiddels is het bedrijf, samen met de Belgische zuster nv Brunel België, alweer op zoek naar honderd nieuwe werknemers. Die worden bij de huidige 200 werknemers gevoegd.
“In Mechelen vestigen zich opvallend veel IT-bedrijven,” merkt Jean Van Droogenbroeck op. “Vijf jaar geleden waren wij het enige op de industriezone Noord. Vandaag zijn er een tiental. De vijf softwarebedrijven waarmee wij samenwerken in de regio zijn belangrijk voor onze omzet.” Die bedroeg vorig jaar 500 miljoen frank, dit jaar wordt 100 miljoen frank extra verwacht. Mechelen als groeipool is voor Unisoft geen verrassing: de stad ligt pal in het midden van 70% van de economische activiteit in België, met Antwerpen, Brussel en Gent als belangrijkste steden. De schaarste aan personeel wordt echter pas sinds een half jaar zeer sterk gevoeld. “Mechelen is een volwaardige stad geworden, een eigen regio die Antwerpen is ontgroeid.”
Jean Van Droogenbroeck startte tien jaar geleden Unisoft. De onderneming ontwikkelt applicaties voor – overwegend – tophonderd-bedrijven. Om Unisoft een internationalere structuur te geven, werd het in december 1997 een 100%-dochter van de nv Brunel België. Het Nederlandse Brunel opereert al twee jaar in België met de volle dochter nv Brunel IT. Brunel IT en Unisoft blijven afzonderlijk opereren op de Belgische markt. “Maar we ontwikkelen ook synergieën,” weet directeur Jan-Willem van Riet van Brunel IT. “Brunel staat sterk in de ontwikkeling van de productiviteit binnen de kantoorautomatisering. We kunnen wederzijds profiteren van de applicatie-ontwikkelingen van Unisoft.” Het Nederlandse Brunel bereikt bovendien een betere marktpenetratie door de overname van een lokale partner.
“De cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders zijn groter dan verwacht, ondanks de gemeenschappelijke taal,” merkt Jan-Willem van Riet. “Nederland is minder hiërarchisch, en de toewijzing van opdrachten gebeurt er objectiever. In België speelt ons kent ons nog steeds een centrale rol.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier