INTERNET (4). De vraagbaak
Aan tematische diskussiegroepen of newsgroups kunt u praktische problemen voorleggen. Of zelf oplossingen aanreiken. Een gebruiksaanwijzing.
Om het Usenet, één van de aantrekkelijkste funkties van het Internet, te begrijpen, grijpen we terug naar Patrick Hublou (1). Sinds deze Gentenaar, die een tijdschrift voor Vlaamse vroedvrouwen uitgeeft, in april vorig jaar zijn Macintosh op het Internet aansloot, is zijn leven veranderd. “Ik zocht informatie over staande bevallingen en kreeg meteen antwoord van een vroedvrouw in de Verenigde Staten die de techniek courant toepast, ” vertelt hij. Nu stelt hij vragen in tematische diskussiegroepen die verband houden met zijn domein en ontvangt hij antwoorden van experts uit Europa en Amerika, mensen met wie hij anders nooit in kontakt zou zijn gekomen. Zo gaat dat op het Usenet : het kent geen grenzen en schept een dialoog tussen duizenden mensen die elkaar niet kennen.
MEER DAN 7000 GROEPEN.
Er bestaan meer dan 7000 newsgroups, zonder de diskussiegroepen van geïntegreerde netwerken zoals CompuServe (meer dan 700 forums) mee te rekenen. Iedereen die toegang heeft tot het Net kan deelnemen aan eender welke groep. Het principe is altijd hetzelfde. De diskussiegroep is gewijd aan een bepaald tema (koken, de islam, basketbal, ekonomische indicatoren, kunstmatige intelligentie..). De gebruikers abonneren zich via de computer op de groepen die hen interesseren en raadplegen af en toe de uitgewisselde berichten. Iedereen kan antwoorden en de tekst is voor iedereen zichtbaar, aangezien hij toegevoegd wordt aan de berichten van de newsgroup. Als het Usenet goed wordt gebruikt, kan het een machtig kommunikatie-instrument zijn, of een simpel tijdverdrijf, verwant aan de CB-zenders.
De diskussiegroepen kunnen heel ernstig zijn of ronduit bizar. De meeste gaan over computers en telekommunikatie, wat de behoeften van de eerste gebruikers weerspiegelt. Iedereen kan zijn software- of computerproblemen voorleggen aan een gespecializeerde newsgroup, met een behoorlijk grote kans op een nuttig antwoord. De toename van het aantal gebruikers leidt momenteel tot een vermeerdering van het aantal nieuwsgroepen. Er bestaat ook een Belgische groep die, in de terminologie van het Internet, soc. culture. belgium heet.
Bepaalde groepen worden “gemodereerd”, andere niet. In het eerste geval houdt iemand toezicht op de boodschappen, om te voorkomen dat ze afwijken van het oorspronkelijke tema. De moderator kan ongewenste boodschappen desgevallend verwijderen. De formule is minder vrij dan die van de groepen zonder moderator, maar heeft het voordeel van de efficiëntie. De niet-gemodereerde groepen zijn erg open en iedereen kan kiezen waarover hij praat.
Er bestaan verscheidene metoden om toegang te krijgen tot de newsgroups. Dit zijn ze :
– Volledige toegang tot het Internet (full Internet). De geluksvogels zijn universitairen of leden van organizaties waarvan het informaticanet aangesloten is op het Internet. Gewone stervelingen moeten over een mikrocomputer beschikken, een modem en een abonnement op een toegangsleverancier of Internet Service Provider (ISP)(2). Deze metode is niet altijd goedkoop, aangezien een full Internet toegang minstens 540 frank per maand kost en 145 frank per uur bij IBM niet eens de duurste. Men moet trouwens over software beschikken die de computer volgens de Internet-standaard (TCP/IP) laat kommuniceren, en over een toepassingsprogramma dat de toegang regelt tot de newsgroup (Win NV of Newt News uit het pakket Chameleon, voor pc’s met Windows, of NewsWatcher voor MacIntosh).
– Onrechtstreekse toegang. Dit type van aansluiting, eveneens verkocht door de ISP’s, is minder zwaar voor de gebruiker, die zijn computer niet moet uitrusten met speciale software voor het Internet. Een modem en een kommunikatieprogramma volstaan. De pc wordt in feite een terminal van een computer van de ISP die deel uitmaakt van het Internet. De voordelen van deze formule zijn haar prijs (zie de shell account-tarieven in Trends van 20 maart jl., blz. 113) en het gebruiksgemak. Een nadeel is dat de gebruiker niet zelf kan kiezen met welk programma hij de nieuwsgroepen raadpleegt. Bovendien is hij gebonden aan de technische beperkingen van zijn ISP.
– Een andere (onrechtstreekse) toegangsmogelijkheid is een abonnement op één van de grote on-line-diensten die aangesloten zijn op het Internet. In de Verenigde Staten is het aanbod groot (America Online, CompuServe, e-World, Prodigy, Delphi…) en kondigt Microsoft voor de zomer zijn eigen systeem aan. Deze commerciële netwerken bieden allerlei diensten aan (gegevensbanken, kopen via de telefoon, e-mail) en geven bovendien toegang tot het Internet. In België is momenteel alleen CompuServe verkrijgbaar : 9,95 dollar (ongeveer 300 frank) per maand voor het abonnement, plus 4,80 dollar per uur dat u de nieuwsgroepen van het Internet raadpleegt.
– Gespecializeerde diensten. Men kan ook aan de diskussiegroepen deelnemen zonder zich op het Net aan te sluiten. Er bestaat bijvoorbeeld een dienst die de leerlingen van lagere en middelbare scholen in kontakt brengt met korrespondenten uit heel de wereld : het Usenet K12 (van de kleuterschool kindergarten tot het twaalfde leerjaar). Er bestaan verscheidene K12 Usenets. Sommige zijn tweetalig, andere gaan over pedagogische tema’s, zoals onderwijs en gehandikapten. Het Belgische K12-net wordt beheerd door Louis Van Geel (fax. 03/455.16.55).
DE EERSTE STAPPEN.
Het Usenet en de diskussiegroepen lijden momenteel aan een groeikrisis. Een groot aantal nieuwe gebruikers doen opeens mee aan de diskussies, zonder goed te weten hoe ze zich moeten gedragen. Als nieuwkomer begint u best met het lezen van de boodschappen die in de newsgroup worden gepost. Op die manier krijgt u een beeld van het soort van gesprekken en diskussies. Een voorbeeld : bij de meest recente boodschappen van de groep sci. econ, die zich met ekonomische onderwerpen bezighoudt, vindt men een verzoek om informatie over gegevens aangaande de Poolse financiële sektor, een bericht dat een debat opent over de myte van de monetaire multiplicator (myth of the monetary multiplier) en een uittreksel van een (te koop aangeboden) boek over de ekonomische criteria van het welzijn.
Als u een aantal boodschappen hebt gelezen, krijgt u een beter idee van de stijl en inhoud van de groep.
FAQ’S ZOEKEN.
Stap twee : het opzoeken van de FAQ’S (Frequently Asked Questions : vaak gestelde vragen). Veel groepen bevatten FAQ’s die regelmatig worden bijgewerkt. Het zijn bestanden met antwoorden op de meest courante vragen, bedoeld om te voorkomen dat de groepen overstroomd worden met vragen van nieuwkomers. Zo heeft de Belgische nieuwsgroep een uitstekende FAQ (FAQ on networking in Belgium), die wordt geschreven en bijgewerkt door Yvo Clarysse (KU-Leuven). Het geeft de telefoonnummers en tarieven van de verschillende bedrijven en verenigingen die toegang tot het Internet of andere diensten verkopen.
Laatste tip : waag de grote stap, stel vragen, geef antwoorden. Goede reis !
ROBERT VAN APELDOORN
CompuServe 100043,1606
(1) Zie de eerste aflevering in Trends van 13 maart jl., blz. 82. (2) Internet Service Providers vindt u in het nummer van 20 maart jl., blz. 112.
INTERNET VOOR KINDEREN Wereldwijd met leeftijdsgenoten in kontakt komen.
SOC. CULTURE. BELGIUM Sessie van de Belgische nieuwsgroep : hoe veilig is Proton ?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier