Zestigplussers gelukkiger op het werk dan jongeren
Zelfstandigen putten meer vreugde uit hun baan dan werknemers. En ouderen zijn gelukkiger op het werk dan jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het hr-bedrijf ASAP en Hogeschool PXL.
Zestigplussers boven
Het Expertisecentrum Innovatief Ondernemen van Hogeschool PXL onderzocht in opdracht van ASAP HR Group de werkvreugde van de Belgen. Met de hulp van de dataverzamelaar SSI werden 1073 werknemers en 282 zelfstandigen online bevraagd. De arbeidsvreugde is het grootst bij zestigplussers. Bij de werknemers staan zij met een score van 8,2 op 10 bovenaan. Bij de zelfstandigen zijn zestigplussers zelfs nog gelukkiger (8,8). Bij de werknemers beleven dertigers het minste plezier aan hun baan (7,0). Bij zelfstandigen is er een dip (7,8) tussen 18 en 29 jaar.
“Zestigplussers staan rustiger in het leven”, verklaart Wim Agsteribbe, commercieel directeur van ASAP. “Ze nemen ‘s morgens tijd om te ontbijten, weten wat er van hen verwacht wordt en kunnen beter relativeren. 98 procent weet exact wat hij moet doen op het werk, 90 procent voelt zich gewaardeerd. Zelfs routine wordt positief ervaren. 30 procent heeft tien tot negentien jaar dezelfde functie, 55 procent al twintig jaar.”
Ontbijten in de auto
De rust en de stabiliteit van zestigplussers staan in contrast met het gejaagde leven van twintigers en dertigers. Agsteribbe: “Jongeren hebben een hectisch gezinsleven. Ze brengen de kinderen naar de crèche en rijden zich vervolgens vast in de file. 64 procent van de twintigers is langer dan een uur onderweg en 12 procent ontbijt op weg naar het werk. Dat ritme heeft een impact op hun geluksgevoel. Zeker omdat jongeren nog veel moeten leren en weinig rust ervaren in hun baan. Ze vinden het belangrijk dat ze goed begeleid worden.”
Zelfstandigen
Zelfstandigen zijn gemiddeld (8,3) veel gelukkiger met hun baan dan werknemers (7,3). Bij die laatste groep zijn er grote verschillen. Onderwijzend personeel (7,8) blijkt het gelukkigst, gevolgd door bedienden (7,4) en arbeiders (7,3). Ambtenaren (6,9) bengelen onderaan. Dat is volgens Kim Hardy niet verwonderlijk. De 42-jarige onderneemster werkte enkele jaren als ambtenaar, maar richtte in 2007 Mamzel op, gespecialiseerd in cadeautjes, relatiegeschenken en homeparty’s. “Het verschil is enorm. Als zelfstandige bepaal je zelf wat je doet en is de impact onmiddellijk tastbaar. Als ambtenaar zag ik mijn energie wegvloeien, omdat ik geen voeling had met het eindresultaat. Als je lang in zo’n systeem meedraait, ga je een beetje dood.”
Ambassadeur
“Zelfstandigen halen veel voldoening uit het contact met klanten, genieten van vrijheid, flexibiliteit en variatie in hun baan, en hebben het gevoel dat ze kunnen groeien”, zegt Inge Ectors van Hogeschool PXL. Zestigplusser Mathieu Coenegrachts beaamt. Hij werkte jarenlang bij de kantoorinrichter Belisia en nam het bedrijf in de jaren negentig over via een managementbuy-out. “Ik ga mee tijdens verkoopgesprekken. Mijn leeftijd en ervaring wekken vertrouwen bij klanten. Daarom vind ik het spijtig dat in de leeftijdscategorie vanaf 55 jaar zo veel kennis en ervaring verloren gaan. Er zijn inspanningen nodig om oudere werknemers flexibel te laten meedraaien op de arbeidsmarkt.”
Werkvreugde
ASAP heeft de eerste maandag van juni uitgeroepen tot Enjoy your Job-dag. Het wil klanten en medewerkers actief doen nadenken over hun werkvreugde. “Daarnaast blijven we het personeel sensibiliseren over gezonde voeding en beweging”, zegt marketingmanager Renate Nelis. “Deze week hebben we op de hoofdzetel in Genk een ontspanningsruimte geopend waar medewerkers tot rust kunnen komen of kunnen pingpongen.” In september krijgen alle leidinggevenden een opleiding in coaching. “Het is zo belangrijk dat starters goed opgevolgd worden en feedback krijgen”, besluit Wim Agsteribbe.
Tom Mondelaers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier