Xi Jinping staat voor huzarenstuk

© belga

De nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping staat voor een reeks vuurproeven die zijn autoriteit zullen testen. “De eerste proef is ervoor te zorgen dat de Chinezen de economische groei overleven. Letterlijk”, zegt de Belgische zakenadvocaat Phillippe Snel, die Sjanghai woont en werkt.

De nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping staat voor een reeks vuurproeven die zijn autoriteit zullen testen. “De eerste proef is ervoor te zorgen dat de Chinezen de economische groei overleven. Letterlijk”, zegt de Belgische zakenadvocaat Phillippe Snel, die Sjanghai woont en werkt.

Wordt de nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping meer dan een huisbewaarder? “Dat zullen we gauw weten”, zegt Philippe Snel, die al acht jaar in Shanghai woont. “Xi Jinping staat voor een reeks vuurproeven die zijn autoriteit zullen testen. De eerste proef is ervoor zorgen dat de Chinezen de economische groei overleven, letterlijk dan. De toestand van het milieu is echt kritiek. De mensen pikken het niet meer. In de gebieden met steenkoolcentrales is het daglicht bijna niet meer te zien. In de kranten verschijnen luchtvervuilingsindexen die overal druk besproken worden .”

Nieuwe technologie moet het milieuprobleem oplossen, maar de Chinese universiteiten en onderzoeksinstituten kunnen die onmogelijk op eigen houtje leveren, aldus Snel. “China zal massaal westerse technologie moeten importeren. Dat zal gevolgen hebben voor de Chinese munt. Ik verwacht de volledige convertibiliteit van de yuan wellicht al in 2015 of 2016. In een internationaliserende economie met complexe technologische transacties moet het geld ongehinderd zijn weg kunnen vinden.”

Dat kan echter een vervelend neveneffect hebben voor Xi Jinping. Almaar meer Chinezen smokkelen hun geld naar buitenlandse schuiloorden. De groeiende Chinese interesse voor appartementen aan de Spaanse costa’s is daar niet vreemd aan. Een vrije yuan zou het hen alleen maar gemakkelijker maken.

Naast het milieu zijn de zelfverrijking, de corruptie en het nepotisme in het machtsapparaat een andere tijdbom onder het gezag van Xi Jinping. “De modale Chinees kan nog leven met de kloof tussen rijk en arm. Hij gelooft dat ook hij kan slagen in het leven als hij studeert en hard werkt. Maar dat je tegenwoordig ook de juiste mensen moet kennen om er te komen, daar kan hij niet meer mee om. Dat ondermijnt volop de sociale vrede.”

Het gemor aan de huistafels zwelt dagelijks aan. Hetzelfde geldt voor het internet, dat het protest sneller verspreidt dan de overheid kan censureren. “Het roer moet nu omgegooid worden, anders riskeren we een Arabische Lente in China,” zegt Snel. “Dat zou ik vorig jaar niet gezegd hebben, nu zegt Xi Jinping het zelf in de kranten.”

Een laatste huzarenstukje wordt een evenwichtiger economische groei. China moet afkicken van zijn afhankelijkheid van export en massale overheidsinvesteringen. “De binnenlandse markt moet het doen. Daartoe moet de koopkracht van de 1,3 miljard Chinezen omhoog. Zo kan de economie leven in een standvastiger tempo. Maar voor je de vlijtig sparende Chinees kan overtuigen zijn geld te laten rollen, is een deftige sociale zekerheid nodig, met een modern systeem van gezondheidszorgen en pensioenen voor iedereen.” (JVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content