Wie zijn de 10 rijkste lui aller tijden?
Rijk: Mali – Rijkdom: rijker dan iedereen kon beschrijven. Mansa Moussa, de koning van Timboektoe, wordt vaak aangeduid als de rijkste persoon in de geschiedenis. Volgens professor Richard Smith van het Ferrum College was het West-Afrikaanse koninkrijk van Moussa wellicht de grootste producent van goud ter wereld op een tijdstip dat de vraag naar goud bijzonder groot was.
Hoe rijk was Moussa? Er bestaat geen manier om een nauwkeurig bedrag op de rijkdom van Moussa te kleven. Eigentijdse bronnen beschrijven de rijkdom van de koning in termen die onmogelijk te bevatten zijn voor die tijd. Conclusie: Wanneer niemand de omvang van je vermogen kan beschrijven, dan betekent dat dat je onvoorstelbaar rijk bent.
Rijk: Rome – Rijkdom: 4,6 biljoen dollar. Niet alleen had Caesar Augustus de leiding over een rijk dat goed was voor 25 tot 30 procent van de economische productie wereldwijd, maar volgens professor Ian Morris, stemde de persoonlijke rijkdom van Augustus op een gegeven moment overeen met een vijfde van de economie van zijn imperium. Dat fortuin zou in 2014 het equivalent van ongeveer 4,6 biljoen dollar zijn. Augustus had zelfs een tijdje ‘persoonlijk heel Egypte in handen’.
Land: China – Rijkdom: leidde een imperium dat 25 tot 30 procent van het wereldwijde bbp voor zijn rekening nam. China’s Song-dynastie (960 – 1279) staat bekend als een van de economisch machtigste naties aller tijden. Volgens Prof. Ronald A. Edwards van de Tamkang University, nam het rijk van Shenzong op zijn hoogtepunt 25 tot 30 procent van de wereldwijde economische productie voor zijn rekening. De rijkdom van het imperium kwam zowel van technologische innovaties als van een geslepen vaardigheid op het gebied van belastinginning. Professor Edwards merkt op dat de Song-dynastie regering sterk gecentraliseerd was, wat betekent dat de keizer enorme controle over de economie hield.
Land: India – Rijkdom: leidde een imperium, goed voor 25 procent van het mondiale bbp. Als grootste keizer van India’s Mogol-dynastie, regeerde Akbar over een rijk dat ongeveer een kwart van de wereldwijde economische productie in de boekn schreef. Volgens historicus Angus Maddison was India’s bbp per hoofd van de bevolking onder Akbar te vergelijken met dat van het Elizabethaanse Engeland, maar met ‘een heersende klasse van wie de extravagante levensstijl dat van de Europese samenleving overtrof’. Onderzoek toont aan dat de Mogol-dynastie een van de meest efficiënte imperiums was als het op de winning van de rijkdom van de bevolking aankwam.
Rijk: USSR – Rijkdom: Stalin had de volledige controle over een natie die 9,6 procent van het mondiale bbp voor haar rekening nam. Stalin is een zeldzame figuur in de moderne economische geschiedenis: een dictator met absolute macht die een van de grootste economieën in de wereld regeerde. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om de persoonlijke rijkdom van Stalin te scheiden van de rijkdom van de Sovjet-Unie, maken de unieke combinatie van economische macht en de volledige controle over de USSR hem volgens verscheidene economen tot een van de rijkste mensen aller tijden. Uit gegevens van de OESO blijkt dat in 1950, drie jaar voor de dood van Stalin, de Sovjet-Unie ongeveer 9,5 procent van de wereldwijde economische output produceerde. Omgerekend naar 2014 zou dat niveau van de productie overeenstemmen met omgerekend 7,5 biljoen dollar. Hoewel dat geld niet direct tot Stalin behoorde, had hij de mogelijkheid om de economische macht van de USSR voluit te benutten, om welke reden ook.
Land: Verenigde Staten – Rijkdom: 372 miljard dollar. Hoewel Rockefeller meestal alle aandacht krijgt, kan Andrew Carnegie beschouwd worden als de rijkste Amerikaan aller tijden. De Schotse immigrant verkocht zijn bedrijf US Steel aan JP Morgan voor 480 miljoen dollar in 1901. Dat bedrag komt neer op iets meer dan 2,1 procent van het Amerikaanse bbp. Anno 2014 zou Carnegie’s economische macht overeenstemmen met 372 miljard dollar.
Land: Verenigde Staten – Rijkdom: 341 miljard dollar. Rockefeller begon te investeren in de aardolie-industrie in 1863, en tegen 1880 controleerde zijn Standard Oil Company 90 procent van de Amerikaanse olieproductie. Volgens het overlijdensbericht in The New York Times werd Rockefeller op basis van de federale inkomstenbelasting in 1918 gewaardeerd op 1,5 miljard dollar. Zijn volledige fortuin stemde overeen met bijna 2 procent van de Amerikaanse economische productie in dat jaar. Dat aandeel zou in 2014 overeenstemmen met 341 miljard dollar.
Land: Engeland – Rijkdom: 194 miljard dollar. De neef van Willem de Veroveraar stond zijn oom bij in de verovering van Normandië. Hij stierf met een bedrag van 11.000 pond in zijn bezit. Volgens de historici Philip Beresford en Bill Rubinstein stemde dat bedrag overeen met 7 procent van het bbp van Engeland op dat moment. Omgerekend naar 2014 komt dat bedrag overeen met 194 miljard dollar.
Land: Verenigde Staten – Rijkdom: 78,9 miljard dollar. Als de rijkste nog levende persoon is de rijkdom van Bill Gates verfrissend eenvoudig vast te stellen. Forbes schat het vermogen van de Microsoft-oprichterop 78,9 miljard dollar. Dat is ongeveer 8 miljard dollar meer dan Amancio Ortega , mede-oprichter van winkelketen Zara, op dit moment de tweede rijkste persoon ter wereld.
Land: Mongoolse Rijk – Rijkdom: Onnoemelijk veel land. Heel veel land, maar niet veel meer dan land. Dzjengis Khan is ongetwijfeld een van de meest succesvolle militaire leiders aller tijden. Als leider van het Mongoolse Rijk, dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekte van China tot Europa, beheerste hij het grootste aaneengesloten rijk in de geschiedenis. Dzjengis Khan heeft zijn rijkdom evenwel nooit opgepot. Integendeel, zijn vrijgevigheid was de sleutel tot zijn invloed. “Zijn succes dankt hij onder meer aan het delen van de buit met zijn soldaten en andere commandanten,” aldus Morris Rossabi, een vooraanstaand hoogleraar geschiedenis aan CUNY’s Queens College. Jack Weatherford, auteur van een biografie over Dzjengis Khan, legt uit dat Mongoolse soldaten, in tegenstelling tot veel pre-moderne legers, geen persoonlijke buit mochten nemen. Nadat een gebied werd veroverd, werd elk item geïnventariseerd door officiële griffiers en later verdeeld onder de militairen en hun gezinnen. Dzjengis Khan kreeg uiteindelijk wel een deel van de buit, maar dat maakte hem nauwelijks rijker. “Hij bouwde geen paleis voor zichzelf of familie, geen tempel, geen graf, en niet eens een huis”, aldus Weatherford. ” Bij zijn dood werd hij gewikkeld in vilt, zoals elke gewone persoon, en vervolgens begraven. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier