Werkloosheid VS daalt tot laagste peil sinds december 2008

© belga

De werkloosheidsgraad in de VS zakt tot 7,4 procent, ondanks een beperkte toename van het aantal nieuwe banen.

De werkloosheidsgraad in de VS zakt tot 7,4 procent, ondanks een beperkte toename van het aantal nieuwe banen.

Uit het maandeliijks rapport van het ministerie van Arbeid blijkt dat er in de VS in juli 162.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. De werkloosheidsgraad in de grootste economie ter wereld komt nu op 7,4 procent te liggen, het laagste peil sinds december 2008. Toen bleek 7,3 procent van de actieve beroepsbevolking werkloos te zijn.

In juli 2012 zat nog 8,2 procent van de Amerikanen zonder werk. Twee maanden geleden bedroeg de werkloosheidsgraad 7,6 procent. Dat de werkloosheidsgraad in juli gedaald is tot 7,4 procent komt in de eerste plaats doordat de beroepsbevolking afgenomen is. Dat is dan weer een gevolg van een toenemend aantal werkzoekenden dat zich niet langer beschikbaar meldt op de arbeidsmarkt.

Het Amerikaanse banenrapport brengt vrijdag dus niet uitsluitend goed nieuws. Om te beginnen valt het aantal nieuwe banen lager uit dan de 185.000 waar de analisten op hadden gerekend. Uiteindelijk kwamen er in juli 162.000 nieuwe banen bij, tegenover 188.000 in juni.

Bovendien telde het ministerie van Werk in juli 988.000 ‘ontgoochelde werkzoekenden’. In vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden is dat een toename met 136.000 werklozen die het zoeken naar een baan hebben opgegeven. Dan blijven er nog 1,4 miljoen werklozen over die om de een of andere reden niet gezocht hebben naar werk. Het aantal langdurige werklozen – langer dan 27 weken zonder werk – bleef met 4,2 miljoen min of meer stabiel.

Het blijft onduidelijk of de economie in de VS – na het banenrapport – voldoende hersteld is om het zonder het stimulusprogramma van de Fed te rooien. Fed-voorzitter Ben Bernanke had eerder laten verstaan dat het inkooprogramma van obligaties tegen 2014 stopgezet zou kunnen worden als de economische fundamenten voldoende sterk zouden blijken. De Fed zorgt al lange tijd voor extra liquiditeit op de financiële markten door maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties aan te kopen. Die stimuli zorgen ervoor dat banken het makkelijker hebben om krediet te verlenen, wat de economie ten goede komt.

Maar de recente groeicijfers vallen een beetje tegen. Hoewel het bbp van de VS in het tweede kwartaal met 1,7 procent toenam, werden de groeicijfers voor het eerste kwartaal neerwaarts bijgesteld van 1,8 tot 1,1 procent. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content