Werk geeft één op de drie continu stress
Werknemers in ons land hebben steeds vaker te lijden onder stress. Dat blijkt uit een recent verschenen studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven.
Van de 2.500 respondenten die HIVA in 2015 ondervroeg, geeft 33 procent aan meestal of altijd stress te ervaren tijdens het werk. Dat is een forse toename tegenover de resultaten van de vorige enquête in 2010, toen 27 procent van de Belgische werknemers nagenoeg permanente stress op de werkvloer meldde. In vijf jaar tijd daalde ook het aantal zorgeloze werknemers: terwijl in 2010 een op de drie zelden of nooit stress had op het werk, was dat in 2015 nog 28 procent. Dat schrijft De Tijd op basis van het onderzoek.
De extra stress gaat hand in hand met de afname van het aantal monotone repetitieve banen zoals lopendebandwerk. Ondertussen neemt het aantal complexe, hooggekwalificeerde jobs stelselmatig toe. “Dat heeft zijn impact op het algemene stressniveau”, zegt Sem Vandekerckhove, onderzoeker aan de KU Leuven.
Uitdagend werk
“Naarmate mensen uitdagender werk doen, neemt ook de stress toe en zien we een negatief effect op de balans werk-privé. Als antigif kunnen werkgevers hun werknemers meer vrijheid geven in hoe ze zich organiseren en hun ze complexere job uitvoeren. Meer werkautonomie doet de stress dalen.” Voorts benadrukt de onderzoeker dat autonomie om zelf te kiezen wannéér we werken geen of weinig impact heeft op ons stressniveau.
Vandekerckhove waarschuwt ook voor de gevolgen van te weinig uitdagingen op de werkvloer. “Werknemers die onvoldoende uitdaging krijgen, komen sneller in het andere uiterste terecht met een ander soort stress die eerder te maken heeft met verveling en die kan leiden tot een bore-out”, klinkt het.