Waarnemer merkt op: ‘Tsipras leek op een geslagen hond’

© reuters

De afgelopen nacht was een zware nacht voor de Griekse premier Alexis Tsipras.

De afgelopen dag en nacht, waar bijna 17 uur lang gebikkeld werd om de toekomst van Griekenland, heeft aangetoond dat er binnen de eurozone verdeeldheid heerst over het noodlijdende Griekenland. Maar ze heeft ook een aangeslagen Griekse premier de ochtendnevel ingestuurd.

Supporters en hardliners

Zo onderscheidde onder meer Italië zich als ‘supporter’ van Griekenland van de hardliners onder leiding van Duitsland, die Griekenland nog meer bezuinigingen hebben willen opleggen. Bezuinigingen die ongetwijfeld zwaar zullen aankomen bij de Griekse bevolking, die zich onlangs tijdens het omstreden referendum met 60 procent uitsprak ‘tegen verdere besparingen’.

Kapitalisme

Uiteindelijk heeft premier Tsipras – rekening houdend met zijn politieke achtergrond – maandagmorgen het ergste moeten slikken. Zo zijn de schuldeisers erin geslaagd de voormalige communistische jeugdactivist op de knieën te krijgen voor het onversneden kapitalisme, in ruil voor 86 miljard euro steun die Griekenland in de eurozone kan houden.

‘Veeleer inquisitie dan onderhandelingen’

“De Griekse regering heeft vrijwel alles geaccepteerd,” aldus de minister-president van Malta Joseph Muscat in een interview kort na de nachtelijke marathon. “Ze aanvaardt alle cruciale en belangrijke punten”, verduidelijkte hij. Volgens premier Tsipras zelf had de slopende eurotop meer weg van een inquisitie dan van een onderhandelingsronde.

“We werden geconfronteerd met moeilijke beslissingen en harde dilemma’s,” aldus Tsipras aan verslaggevers van het persagentschap Bloomberg. “We hebben de verantwoordelijkheid tot een besluit genomen om de meest extreme plannen van de meest extreme conservatieve krachten in de Europese Unie te voorkomen”, voegde hij eraan toe.

Geslagen hond

Enkele officials die de Griekse premier hadden geobserveerd en door Bloomberg worden geciteerd, beschreven Tsipras als een ‘geslagen hond’, van wie de enige optie erin bestond zich aan de wil van de schuldeisers te onderwerpen, terwijl hij hier en daar een kleine toegeving heeft kunnen afdwingen .

Dat Tsipras, thuis in Athene en bij zijn eigen Syriza-achterban onder vuur komt te liggen door de toegevingen aan de trojka, is een understatement. Tsipras boekte wel een kleine tactische overwinning door gedeeltelijk controle te houden over het privatiseringsfonds in Luxemburg, dat dient om voor 50 miljard euro aan Griekse staatseigendommen te verkopen. Op een bepaald moment tijdens het overleg zei Tsipras daarover: “Ik heb geen mandaat om de helft van mijn land te verkopen.”

Het blijft de vraag of Tsipras erin slaagt in Athene een coalitie van nationale eenheid op de been te houden en daarbij aan het roer blijft, of dat hij opstapt om aan de politieke blamage te ontsnappen na het besef dat hij ingestemd heeft met drastische bezuinigingen die hij zelf voor lange tijd bestreden heeft. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content