VS-banenrapport opsteker voor Obama
In de grootste economie ter wereld is de werkloosheidsgraad afgenomen en de werkgelegenheid toegenomen.
In de VS is de werkloosheidsgraad in september onverwacht gedaald van 8,1 tot 7,8 procent. De werkloosheidsgraad ligt daarmee 0,3 procentpunt lager dan in augustus. Analisten hielden rekening met een stabilisering.
Een dalende werkloosheidsgraad is een meevaller voor president Obama in de race naar een nieuwe ambtstermijn. Sinds Obama in januari 2009 in het Witte Huis zetelt, bevond de werkloosheidsgraad zich nooit op een dergelijk laag peil.
De zogenaamde ‘underemployment rate’ – die deeltijds werknemers die graag voltijds zouden willen werken en werklozen die de zoektocht naar werk hebben opgegeven meerekent – bleef in september stabiel op 14,7 procent.
Uit het banenrapport van het ministerie van Arbeid blijkt nog dat er in de VS in de eerste herfstmaand 114.000 banen zijn bijgekomen. In augustus waren dat er – volgens herziene cijfers – 142.000 tegenover 96.000 bij een eerdere raming.
Dat werkgelegenheid een bepalend thema is in de strijd om het Witte Huis blijkt uit de reactie van Obama’s Republikeinse tegenstander Romney. “Dit lijkt niet op een echt herstel. Er werden minder banen gecreëerd in september dan in augustus, en minder banen in augustus dan in juli,” aldus de andere presidentskandidaat.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is slechts één president erin geslaagd opnieuw verkozen te worden met een werkloosheidsgraad van boven de 6 procent. Dat was in 1984, toen Ronald Reagan het haalde ondanks een werkloosheidsgraad van 7,2 procent.
In een reactie op het uitblijvend herstel op de arbeidsmarkt besliste de Amerikaanse centrale bank (Fed) begin september om maandelijks voor 40 miljard euro herverpakte hypotheken op te kopen tot er sprake is van een degelijk herstel. Na de bijeenkomst in Washington liet de Fed ook duidelijk verstaan dat het lagerentebeleid – van bijna 0 procent – tot halfweg 2015 van kracht blijft. (Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier