Vlaanderen telt 6,5 procent werklozen, Italië 9,8 procent

© belga

Niet enkel in het turbulente Italië, ook in Vlaanderen neemt het aantal werklozen toe. De oorzaken verschillen wel.

Het percentage werklozen in Vlaanderen daalde van 6,64 procent in maart tot 6,49 procent eind april. Volgens de werkloosheidscijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters woensdag vrijgaf, telde Vlaanderen eind april 191.395 geregistreerde werkzoekenden. Op jaarbasis is er sprake van een toename met 3.568 of 1,9 procent.

Uitzendkrachten

Muyters wijt de toename voornamelijk aan het feit dat de uitzendkrachten in Vlaanderen sinds dit jaar minder snel uit de statistieken verdwijnen. Als de berekening volgens de oude methode zou worden doorgevoerd, telt Vlaanderen 185.900 niet-werkende werkzoekenden in april, of een daling met 1 procent tegenover april 2011.

De nieuwe methode houdt in dat uitzendkrachten pas geschrapt worden uit de werkloosheidsstatistieken wanneer ze minstens 10 dagen op 28 gewerkt hebben. Vroeger was dat al vanaf de eerste dag het geval. Het verschil tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ methode brengt omgerekend 5.495 extra werkzoekenden mee.

Italië

Terwijl Vlaanderen zich over de grillen van de statistieken buigt, ziet Italië als derde economie van de eurozone de werkloosheidsgraad in maart op jaarbasis met 23,4 procent oplopen tot 9,8 procent. Dat is het hoogste peil sinds het derde kwartaal van 2000, berekende het statistiekbureau Istat. In maart zaten 2,5 miljoen Italianen zonder werk.

Net zoals in Spanje het geval is, worden vooral de jongeren getroffen door het economische noodweer. De werkloosheid bij Italiaanse jongeren van 15 tot 24 jaar ligt op 35,9 procent.

Arbeidswetgeving

Beterschap is er niet meteen in zicht voor het Zuid-Europese land dat eind 2011 in zijn vierde recessie sinds 2001 duikelde. De regering-Monti houdt voor dit jaar rekening met een krimp van 1,2 procent. Intussen wordt door het parlement gesleuteld aan de arbeidswetgeving. Het zou daarbij voornamelijk de bedoeling zijn werkgevers meer armslag te geven om werknemers te ontslaan, en een nieuw systeem van werkloosheidsuitkeringen op het getouw te zetten. (BO/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content