Urbain Vandeurzen (LMS): de praktische visionair
Urbain Vandeurzen is een gezegende combinatie tussen visie en veldwerk. In test- en simulatiesystemen heeft hij LMS International uitgebouwd tot een vaste partner van de toppers in de vliegtuig- en autobouw.
Oud-Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen (55), de chief executive officer en voorzitter van LMS International, toont de plannen van een extra nieuwbouw in Haasrode. Een investering van 5 miljoen. Er komen honderd jobs bij. De burgerlijk ingenieur heeft zelfs al een optie op nog een uitbreiding. “Investeren en je bedrijf zien groeien. Dat zijn de leuke dingen voor een ondernemer. Zoals een tuinier zijn plantjes plant”, lacht hij.
In zijn smetteloze witte hemd is hij moeilijk voor te stellen als tuinier – ook sport is niet zijn ding, bekent hij – maar des te beter als de topambassadeur van zijn bedrijf. Hij is net terug van Japan, waar LMS onder meer samenwerkt met Toyota, Suzuki, Honda en Mitsubishi. Vandeurzen: “Relaties op topniveau met grote klanten zijn belangrijk. Daar kan je het verschil maken. Bovendien leer je over hun uitdagingen. Dat zijn even zovele calibratiepunten voor jezelf.”
Test en simulatie
LMS maakt testsystemen en simulatiesoftware voor het ontwerpen van auto’s, vliegtuigen en machines. De Haasrodenaren bestrijden trillingen en focussen op aspecten als geluid, comfort, rijgedrag en duurzaamheid. Sinds een twintigtal jaar ontwikkelen ze simulatiesoftware die de testen op prototypes gedeeltelijk kan vervangen. Hun nieuwste focus is simulatie van mechatronica, de intelligente interactie tussen mechanische en elektronische systemen.
Omzet, winst en werknemers zitten op recordniveau. “Ik begrijp dat de krantenkoppen de mensen bang en onzeker maken. Maar de grote industriële spelers zijn topfit. Zij hebben in de moeilijke jaren in hun kosten gesneden. Zij zijn blijven investeren in de groeimarkten en in nieuwe generaties producten. Daar profiteert onze pijplijn van, met deals voor volgend jaar en de jaren daarop”, stelt Vandeurzen, die eind juni Herman Daems opvolgde als voorzitter van Gimv.
Om het allemaal te kunnen bolwerken steunt hij voor de dagelijkse leiding van LMS op een directiecomité van drie: Dirk Van den Berghen als operationeel directeur, Jan Leuridan voor onderzoek&ontwikkeling en Rudi Weekers voor financiën en human resources. Vandeurzen: “Mijn agenda is strategie, raad van bestuur, acquisities, budgettering, meerjarenplanning”.
Winst verdubbelt
Zoals zijn topklanten is LMS voluit internationaal gegaan. Na de overname van het Luikse Samtech deze zomer hebben de Haasrodenaren 1159 werknemers op 45 locaties in de wereld. Investeren in innovatie is een hoeksteen van het beleid. In Chennai wordt het Indiase O&O-centrum van Emmeskay, een overname uit juli 2010, in de komende twee à drie jaar verdubbeld. LMS heeft nu een netwerk van tien O&O-centra dichtbij zijn klanten en ontwikkelingscentra in Roemenië en India voor de nieuwste technologie.
Volgens Vandeurzen zal LMS dit jaar op 162 miljoen euro omzet uitkomen, een stijging met 26 procent, zes maanden resultaten voor Samtech meegerekend. De nettowinst zal rond 19 miljoen liggen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2010.
Bruno Leijnse
Manager 2011
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier