Trends verkiest Duco Sickinghe tot Manager van het Jaar 2011
De lezers van Trends en de Jury hebben Duco Sickinghe verkozen tot Manager van het Jaar 2011. De 53-jarige CEO van Telenet volgt Michel Moortgat op als de 27e Manager van het Jaar.
“De duurzaamheid van de kandidaat primeert ook dit jaar. Duco Sickinghe staat 10 jaar aan het hoofd van Telenet, en het waren 10 jaar van innovatie en groei”, motiveert Juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze voor Duco Sickinghe.
De Nederlander werd de voorbije jaren al vijf keer genomineerd voor de titel Manager van het Jaar weg en mag nu eindelijk met de trofee naar huis. “Ik vind het buitengewoon eervol om als Nederlander deze prijs te krijgen. Toen ik tien jaar geleden naar België kwam ‘om de kabel te doen’, had iedereen in de zakelijke wereld medelijden met mij: ‘Nu zit de carrière van Duco goed stuk’.
En het project hield inderdaad een heleboel risico’s in. Maar eenmaal aan boord heb ik nooit getwijfeld”, zegt Duco Sickinghe, die de onderscheiding vooral als een bekroning ziet voor het succes dat Telenet de voorbije jaren boekte. “2011 was een scharnierjaar waarin Telenet buiten de geplaveide paden is getreden. We hebben gsm-frequenties en sportrechten gekocht. 2011 was het jaar waarin we de basis legden voor de toekomstige groei”, zegt Duco Sickinghe.
In 2002 stond Telenet nog aan de rand van de afgrond. “Maar het charmante aan Telenet is dat het businessplan gebouwd was op telefonie, en waargemaakt is door internet. Zonder breedband was het nooit iets geworden”, zegt Duco Sickinghe die zijn eigen rol relativeert. “Ik heb gewoon mogelijk gemaakt wat in de sterren geschreven stond. Wij waren ervan overtuigd dat die breedbandmarkt er zou komen, en we hebben ervoor gezorgd dat er geld was om daarin te investeren.”
Duco Sickinghe neemt risico’s door Telenet met gigantische leningen te belasten om zijn aandeelhouders met riante uitkeringen te plezieren. Daarvoor moet hij zijn schuld op lange termijn goedkoop zien te (her)financieren, iets waar hij in tandem met zijn financieel directeur Renaat Berckmoes briljant in slaagt.
Die sterke prestaties houden Telenet ook buiten de integratie waarnaar de Amerikaanse moederholding Liberty Global streeft. “We zijn veroordeeld om cash te genereren. Als Telenet morgen niet meer groeit, kunnen wij als nutsbedrijf dat cash genereert blijven bestaan. Maar we kunnen de schuldfinanciering niet vergroten als we niet groeien. Het is ook duidelijk dat we de volgende jaren minder snel zullen groeien. Ik zal over vijf jaar niet hetzelfde palmares kunnen voorleggen als nu. Dat is onmogelijk.”
Als manager motiveert Duco Sickinghe zijn team met een rusteloos zoeken naar perfectie. “Als CEO heb ik maar één echte vrees: dat er geluiden zijn die ik niet hoor, die ik niet bemerk. En die ik niet meeneem in mijn beleid. Dat is het ergste wat een CEO kan overkomen.” Aan afscheid nemen denkt de langst zittende CEO van een Bel-20-bedrijf nog niet. “Je weet ook dat je lichaam met ouder worden minder elastisch wordt. Maar we zien tegenwoordig ook weer directeuren van in de zestig, dus in dat opzicht kan ik misschien nog wel een tijdje mee. Mijn vader is twintig jaar CEO geweest. In mijn familie zijn ze met tien jaar niet onder de indruk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier