Topman Rabobank stapt op door Libor-schandaal
De Nederlandse Rabobank heeft schikkingen getroffen voor een bedrag van 774 miljoen euro als gevolg van fraude met belangrijke rentetarieven. Topman Piet Moerland treedt ‘per direct’ af, deelt de bank mee.
De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders enzerzijds, en met De Nederlandsche Bank (DNB) en het Nederlandse Openbaar Ministerie anderzijds. Van de 774 miljoen euro gaat alvast 70 miljoen naar het Openbaar Ministerie.
De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega’s van andere internationale banken hebben samengespannen om het rentetarief Libor te manipuleren. De Londen-interbankenrente Libor is de meest gebruikte referentierente voor financiële producten.
Bestuursvoorzitter Piet Moerland stapt nu op na de bekendmaking van de resultaten van het fraude-onderzoek. Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter en was eigenlijk van plan in 2014 met pensioen te gaan. Op een korte onderbreking na is Moerland sinds 1979 werkzaam geweest aan de top van de bank. Op die manier werd hij beschouwd als een boegbeeld van Rabobank.
Moerland wordt tijdelijk opgevolgd door Rinus Minderhoud (67), die sinds 2002 commissaris van de Rabobank Groep is.
In een persbericht deelt Rabobank mee dat Minderhoud een jaarloon van 985.000 euro zal ontvangen en het – net als de andere leden van de raad van bestuur van de bank – zonder variabele beloning zal moeten stellen. Piet Moerland ziet af van een vertrekregeling.
Hoewel topman Moerland met zijn vertrek een ‘kristalhelder signaal’ wil geven, blijft Sipko Schat, de eindverantwoordelijke voor Libor in de raad van bestuur, wel in dienst bij Rabobank.
De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de opgelegde boetes ‘terecht’, en liet in een reactie weten de beslissing van Moerland , ‘die hiermee verantwoordelijkheid neemt’, te respecteren.
Behalve Rabobank kwamen er nog andere grootbanken onder vuur te liggen door fraude met de Libor-rente. Zo kregen eerder al Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland (RBS) een boete in de bus. Het Zwitserse UBS kreeg met 1,5 miljard dollar de zwaarste boete. Rabobank krijgt met 774 miljoen euro de op één na zwaarste boete.
(ANP/VK/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier