Stefaan Raes over zijn overstap naar de advocatuur: ‘Ik wil weleens aan de andere kant van de tafel zitten’
Stefaan Raes, een van de Belgische topexperts in mededingingsrecht, stapt over van de magistratuur naar het advocatenkantoor Liedekerke.
“Ik heb als 58-jarige nog de leeftijd waarop je zo’n carrièreswitch kan maken. Op latere leeftijd is dat moeilijker. Liedekerke wil zich sterker profileren in zijn Europese en mededingingszaken, zodat de synergie er zeker is. Als Belgisch kantoor met een sterk buitenlands netwerk voel ik me er onmiddellijk thuis. Het is de bedoeling dat ik ook jonge collega’s opleid om later de fakkel over te nemen.”
Van 2004 tot 2013 was Raes voorzitter van de Raad voor de Mededinging, de voorganger van de Belgische Mededingingsautoriteit. Hij was eerder raadsheer van het Brusselse hof van beroep, waar hij na 2013 in de kamer zat die mededingingszaken behandelde. “Als magistraat heb je een eerder reactieve functie”, zegt hij. “Recht spreken is een van de meest eerbare taken als jurist. Toch miste ik de proactieve manier van werken van de Raad voor de Mededinging. De uitwerking van een mededingingsbeleid en meewerken met advocaten aan onderhandelingen vond ik zo boeiend, dat ik nu aan de andere kant van onderhandelingstafel wil meewerken in mededingingsdossiers. Ik ben dus niet vertrokken uit de magistratuur omdat er een probleem zou zijn, integendeel. Het is een mooi beroep.”
Raes was in een vroeger leven al advocaat bij De Bandt, Van Hecke, Lagae, het huidige Linklaters. Hij is het levende voorbeeld dat magistraten niet per se mislukte advocaten zijn, zoals critici weleens beweren. “Misschien is dat ooit het geval geweest”, klinkt het. “Maar sinds de invoering van het bekwaamheidsdiploma en de tussenkomst van de Hoge Raad voor de Justitie bij benoemingen in 1993, is er veel veranderd. Ik zie nu de beste studenten en advocaten de stap naar de magistratuur doen. Toegegeven: de omgekeerde stap gebeurt zelden. Uiteraard zal ik niet optreden als advocaat in dossiers waar ik in mijn vroegere leven beslissingen heb genomen of advies heb geleverd.”
Raes verliest nu ook de vastheid van betrekking en een gedeelte van zijn pensioen als magistraat. Bij Liedekerke is het de gewoonte dat advocaten op pensioen gaan als ze 67 zijn. “Als zelfstandige moet ik mijn eigen pensioen opbouwen”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier