Spanje krijgt begrotingstekort niet onder controle
De Spaanse regering krijgt het begrotingstekort niet onder controle, terwijl de werkloosheidsgraad een recordhoogte bereikt.
Spanje telde eind februari 4.712.098 werklozen, nadat de voorbije maand 112.269 nieuwe werkzoekenden werden geregistreerd.
De Spaanse werkloosheidsgraad bevindt zich daarmee op het hoogste peil sinds de maandelijkse statistieken in 1996 voor het eerst verspreid werden.
Volgens cijfers van het nationaal statistisch instituut bedroeg de werkloosheidsgraad in Spanje eind 2011 22,85 procent, wat overeenstemt met het hoogste percentage van alle geïndustrialiseerde landen.
Begrotingstekort
Voor de Spaanse regering ziet het er niet naar uit dat het Zuid-Europese land erin zal slagen het begrotingstekort tot de beoogde 4,4 procent terug te dringen. Spanje had met de Europese Commissie namelijk afgesproken het begrotingstekort dit jaar te beperken tot 4,4 procent van het bbp.
De Spaanse regering mikte eerder op een tekort van 4,4 procent toen ze nog rekening hield met een toename van het bbp met 2,3 procent, maar intussen lijkt een krimp meer dan waarschijnlijk aldus de premier. Het land verkeert sinds het laatste kwartaal 2011 bovendien in een periode van recessie.
Analisten beschouwen een tekort van 5,5 procent voor dit jaar als realistischer tegenover de 8,5 procent waar Spanje eind 2011 mee af te rekenen kreeg. Volgens Premier Rajoy wordt een tekort van 5,8 procent een haalbare doelstelling.
Economen berekenden dat er – om de 4,4 procent te bereiken – voor een extra 29 miljard euro bespaard moet worden bovenop de 15 miljard euro die in december werd aangekondigd.
Europees begrotingspact
Het nieuwe Europese begrotingspact legt de landen van de eurozone in 2013 een maximaal begrotingstekort op van 3 procent. De Spaanse premier Mariano Rajoy drong tijdens de recente Europese top nog vergeefs aan op een flexibelere toepassing van de Europese begrotingsregels.
Van Rompuy
Ondanks de begrotingsperikelen, waar ook het Nederlandse huishouden mee te kampen heeft, wil de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy niet weten van afwijkende begrotingsdoelstellingen. Een maximaal begrotingstekort van 3 procent in 2013 blijft de norm. Ook werk aan de winkel voor België en Nederland blijkt, al wordt de klus door de Beneluxlanden allicht iets makkelijker geklaard dan door het op economisch vlak zwaarder geteisterd Spanje. (Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier