Spaanse werkloosheid daalt voor het eerst in twee jaar
Spanje telt vandaag iets minder werklozen, maar kampt nog steeds met een erg hoge werkloosheidsgraad van 26 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse bureau voor statistiek.
Spanje telt vandaag iets minder werklozen, maar kampt nog steeds met een erg hoge werkloosheidsgraad van 26 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse bureau voor statistiek.
In het tweede kwartaal van dit jaar telde Spanje 5,98 miljoen werklozen. Dat zijn er 225.000 minder dan in het eerste kwartaal. Daardoor zakt het aantal werklozen onder de symbolische drempel van zes miljoen. De werkloosheid blijkt niet structureel te dalen, want de terugval is in de eerste plaats te danken aan de werkgelegenheid in de toeristische sector. De werkgelegenheid in die sector nam toe door het zomerseizoen. Het toerisme, dat tien procent van het Spaanse bbp voor zijn rekening neemt, is een belangrijke bron van inkomsten voor de Spaanse economie.
Het noodlijdende Zuid-Europese land kampt wel nog met een hoge werkloosheidsgraad van 26,26 procent. Meer dan de helft van de jongeren (-25-jaar) zit zonder baan. Enkel in Griekenland is het erger gesteld met de werkgelegenheid.
Hoewel de werkloosheidscijfers beter zijn dan analisten hadden verwacht, maskeert het rapport van het bureau voor statistiek een diepliggender structureel probleem; dat van de langdurige werkloosheid. Ongeveer de helft van de werklozen in Spanje zit namelijk al langer dan een jaar zonder werk.
Spanje verkeert al geruime tijd in diepe ellende door een bankensector die nog fel te lijden heeft onder de rampspoed van de vastgoedcrisis. In ruil voor een Europees hulppaket moest de Spaanse regering het begrotingstekort tegen 2014 terugdringen tot het Europese streefdoel van 3 procent. Maar dat zou niet lukken, bleek al vrij snel. Intussen kreeg de regering uitstel tot 2016 om aan die 3 procent-norm te voldoen. Spanje sloot 2012 af met een begrotingstekort van 10,6 procent, het grootste tekort in de Europese Unie (EU). (Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier