Rupert Murdoch, de onverbeterlijke waaghals

© belga

News Corporation heeft vorige week de sociaalnetwerksite Myspace afgestoten voor een schamele 24 miljoen euro, een fractie van de 406 miljoen dollar die CEO Rupert Murdoch (80) er in 2005 voor neertelde.

Lang zal de man er niet van wakker liggen. Hij verwerft binnenkort de overige aandelen van het Britse satelliettelevisienetwerk BskyB voor ongeveer 10 miljard euro.

Rupert Murdoch maakte in juni vorig jaar bekend dat hij de overige 60 procent van de aandelen van BskyB wilde inlijven. Vorige week raakte bekend dat de Britse regering waarschijnlijk deze maand de transactie goedkeurt. De overname van BskyB is op felle kritiek gestoten. Murdoch heeft nu al 40 procent van de Britse krantenmarkt in handen. Als BskyB volledig in zijn handen komt, dan heeft hij nog een grotere invloed op de publieke opinie, luidt het. Ondanks die bezwaren, zal Murdoch zijn slag thuishalen. De nieuwszender SkyNews moet worden afgesplitst, maar binnenkort controleert de Australiër het grootste satelliettelevisienetwerk van Groot-Brittannië.

BskyB is een van de kroonjuwelen van News Corporation. Het conglomeraat heeft jaarlijks een omzet van 22 miljard euro en bezit onder meer de bekende zakenkrant The Wall Street Journal en de Amerikaanse nieuwszender Foxnews. Die indrukwekkende portfolio is gegroeid uit de groep lokale Australische kranten die Murdoch in 1953 begon te leiden na het plotse overlijden van zijn vader Keith. Rupert Murdoch werd al jaren klaargestoomd voor de topjob. Vader Murdoch gaf hem een elitaire en strenge opleiding die eindigde met een verblijf aan de Britse universiteit van Oxford. Hij was er een middelmatige student. In die tijd was hij een voorstander van de linkse Labour-partij en zou hij zelfs een buste van Lenin op zijn studentenkamer hebben gehad.

Als krantenbaas ontpopte hij zich tot een meedogenloze en sluwe ondernemer met een onstilbare honger naar overnames. Na enkele kranten in Nieuw-Zeeland kocht hij in 1969 de Britse tabloid The Sun. Onder Murdoch groeide die uit tot de grootste krant van Groot-Brittannië. The Sun kwam continu onder vuur door haar sensatiejournalistiek, maar Britse politici lopen de deur van Rupert Murdoch plat om zich van de steun van zijn kranten binnen te verzekeren. In The Sun pakte Murdoch ook uit met de beruchte page 3-girls. In de Australische tabloids van News Corp ontbreken die eigenaardig genoeg. Volgens Murdoch-biograaf Michael Wolff is de 102-jarige moeder daarvan de oorzaak. Zij zet zich nog altijd in voor het goede doel, is bijzonder gereserveerd en Murdoch vereert haar.

Koopverslaving
In zijn huwelijksleven legt Murdoch de mening van zijn moeder wel naast zich neer. Murdoch is al drie keer getrouwd en heeft zes kinderen. Vooral toen hij in 1999 op 68-jarige leeftijd zijn vrouw Anna Torv verliet, met wie hij drie kinderen had, kon hij op de felle afkeuring van zijn moeder rekenen. Hij hertrouwde met de 38 jaar jongere Wendi Deng. De mediatycoon liet zijn gezin tweemaal verhuizen, eerst naar Londen en later naar de Verenigde Staten toen hij er aan zijn opmars begon. Omdat hij als buitenlander geen televisiestations mocht bezitten in de VS, nam hij in 1985 de Amerikaanse nationaliteit aan.

Murdoch ging in die periode nog agressiever te werk en begon zich te gedragen als een gokker. Dankzij de hausse op Wall Street kon hij zich diep in de schulden steken en systematisch te veel betalen voor overnames. Na iedere transactie kon hij nog meer lenen, waardoor hij geld had voor grotere overnames.

De koopverslaving werd News Corporation bijna fataal in de jaren negentig. Herstructureringen waren nodig om de boel weer gezond te maken, maar na de eeuwwisseling kon Murdoch weer uitpakken met enorme transacties zoals de overname van Dow-Jones, het moederbedrijf van The Wall Street Journal, waar hij 4,1 miljard euro voor neerlegde.

De miljardenovername van BskyB zal niet het laatste wapenfeit zijn van Murdoch. Hoewel de man sukkelt met typische ouderdomskwalen zoals hardhorigheid, is hij nog erg fit. Maar er is al jaren speculatie over welke Murdoch het imperium krijgt. Zijn oudste zoon Lachlan leek klaar om de fakkel over te nemen, maar hij trad in 2005 verrassend af als vice-operationeel directeur. Murdochs tweede zoon James (39), die overigens BskyB leidt, is de gedoodverfde troonopvolger. Maar waarnemers wijzen erop dat familieleden die het dichtst bij Murdoch staan, na verloop van tijd verbranden. De strijd is dus open en Murdoch zelf is het gewoel nog niet moe.

Stijn Fockedey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content