Paul De Winter wordt directievoorzitter van Delen Private Bank
Jacques Delen zet een stap opzij bij Bank Delen, een van de meest succesvolle vermogensbanken van dit land. Hij wordt opgevolgd door Paul De Winter. Diens bijdrage aan de omvorming en de groei van Bank Delen is niet te onderschatten.
“Paul De Winter is meer dan de rechterhand van Jacques Delen”, zegt collega en concurrent Fritz Mertens, die aan het hoofd van de private-bankingdivisie van Petercam staat. “De Winter was de architect van de succesvolle omvorming van het beurshuis tot een belangrijke vermogensbank. Samen met Jacques Delen had hij de visie om het beheersmodel, gebaseerd op discretionair beheer via geprofileerde fondsen, op een consequente manier in de markt te zetten. Hij is een zeer verdienstelijk en gewaardeerd man – standvastig, evenwichtig, iemand die tussen zijn klanten en zijn medewerkers staat.”
Jacques Delen plukte Paul De Winter in 1990 weg bij de Brusselse beursvennootschap Dewaay, omdat hij merkte dat zijn klanten vragende partij waren voor portefeuillebeheer. Onder impuls van De Winter verschoof de wisselagent Delen & Co zijn focus begin jaren negentig naar discretionair vermogensbeheer voor privéklanten. “We hebben altijd als een hecht duo gewerkt”, zegt De Winter. “Jacques was heel sterk in alles wat met strategie, overnames, IT en backoffice te maken had. Ik heb mij vooral geconcentreerd op de commerciële aspecten en de investeringsstrategie.”
Commerciële groei
De Winter, een Antwerpenaar die TEW studeerde, begon zijn carrière in 1983 als kredietanalist bij de toenmalige Private Kas Bank. Van 1986 tot 1990 werkte hij als financieel analist en vermogensbeheerder bij Dewaay. “Daar heb ik het vak geleerd”, vertelt De Winter. “Dewaay deed al discretionair beheer. Bij Delen hebben we dat van nul moeten opbouwen.”
Bij discretionair beheer vertrouwt de klant het beheer van zijn portefeuille toe aan de bank. Bank Delen koos ervoor die middelen zo veel mogelijk in een beperkt aantal patrimoniale beleggingsfondsen te investeren. Dat bleek een zeer kostenefficiënt model te zijn. De instelling kon mooie rendementen neerzetten, lage instapdrempels voor klanten hanteren en een commerciële groei realiseren.
Die groei kwam de voorbije jaren in een stroomversnelling. In 2008, het jaar van de financiële crisis, bedroeg het beheerde vermogen 10 miljard euro. Sindsdien is dat verdrievoudigd tot 30 miljard euro. Natuurlijk hadden de financiële markten een positieve impact op de klantenportefeuilles en was er de overname van JM Finn & Co in Groot-Brittannië in 2011, maar we zagen vooral een aanzienlijke organische groei, zowel bij bestaande als nieuwe particuliere klanten in België.
“We hebben er tien tot vijftien jaar over gedaan om de klanten en de portefeuillebeheerders te overtuigen van ons model”, stelt De Winter vast. “Nu kiezen twee op de drie klanten voor discretionair beheer, en in België zelfs drie op de vier.”
De Winter zit ook in de raad van bestuur en het in managementcomité van JM Finn &Co. Hij wil bij de Britse dochter de kosten drukken en de efficiëntie vergroten, naar het model van Bank Delen in België. “Het gaat de goede richting uit”, vindt De Winter. “We slagen er langzaam in de mentaliteit te veranderen. Ik denk dat we de rendabiliteit de komende twee à drie jaar fors kunnen verhogen.”
Landschappen en sport
In zijn vrije tijd is De Winter een fervent golfer. “Een fantastische sport”, zegt de kersverse directievoorzitter van Bank Delen. “Ik heb al een twintigtal collega’s kunnen overtuigen het ook te doen.” Een andere hobby is reizen, liefst naar verre bestemmingen. “Ik organiseer alles van A tot Z zelf. Ik lees ook alles over mijn bestemming. De voorbereiding kan een jaar op voorhand beginnen en is voor mij even interessant als de reis zelf.” De ideale combinatie van reizen en golfen vindt De Winter op de greens in Groot-Brittannië of Ierland. “De combinatie van de landschappen en de sport brengt me volledig tot rust.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier