‘Obama heeft veel geleerd’
Wat vindt leiderschapsexpert Ronald Heifetz over Barack Obama, nu de president van de Verenigde Staten aan zijn laatste maanden bezig is?
Het is volgens Heifetz heel moeilijk een algemeen oordeel te geven over een politieke leider. Zeker als ze nog niet eens aantoonbare ervaring hebben als politiek leider, wat voor alle presidentskandidaten geldt behalve Hillary Clinton.
Heifetz erkent in 2009 erg kritisch geweest te zijn over de opstelling van Barack Obama. Hij hoorde te veel verontwaardiging in zijn speeches over banken. Te veel stoom uit de snelkookpan, zoals Heifetz het noemde. Dat is automatisch meteen ook zijn grote bezwaar tegen briesende kandidaten zoals Donald Trump en Bernie Sanders. Voor duurzame veranderingen in een land is meer nodig.
‘Veel geleerd’
Obama is wel in zijn rol gegroeid, zegt Heifetz. Het is zeer de vraag of de populaire outsiders in de verkiezingsrace dat in hun mars hebben. “Ik denk dat Obama veel geleerd heeft”, zegt Heifetz. “Obama werd in 2009 geconfronteerd met een potentieel catastrofale crisis. Mensen verloren hun huis, hun baan, miljarden dollars aan welvaart gingen in rook op. Door gebreken in de economische structuren in de Amerikaanse én de Europese economie heeft de wereld veel pijn geleden. De fouten die Obama maakte in zijn eerste jaar waren zeer significant. Ze hebben hem het Congres gekost. In andere dossiers kende hij groot succes. Je moet ze eigenlijk afzonderlijk beoordelen, de gezondheidszorg, de veiligheid, het buitenlands beleid, racisme, het onderwijs. Net als een topman van een bedrijf heeft een regeringsleider wel tien of vijftien verschillende adaptieve uitdagingen.”
Over Obama’s voorganger, George W. Bush, hoeft Heifetz niet lang na te denken. “Hij is duidelijk een autoritaire leider. Als je leiderschap loskoppelt van gezag, wordt duidelijk waarom zoveel leiders falen. Veel leiders zijn bijzonder succesvol op het ene moment maar mislukken op een ander moment. Niemand leidt de hele tijd effectief. Sommige mensen leiden hun onderneming goed, maar laten hun familie versloffen of omgekeerd.” (Gerben van der Marel)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier