Nobelprijs Economie voor Richard H. Thaler
De Nobelprijs Economie van 2017 is toegekend aan de 72-jarige Amerikaan Richard H. Thaler voor zijn bijdrage aan gedragseconomie. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen maandag bekendgemaakt.
Thaler werd in 1945 geboren in het Amerikaanse East Orange (New Jersey). Zijn bijdragen hebben “een brug gebouwd tussen economische en psychologische analyses van indiduele besluitvorming”, luidt het. De econoom is verbonden aan de universiteit van Chicago.
Thaler onderzoekt hoe beperkte rationaliteit, sociale voorkeuren en beperkte zelfcontrole een invloed kunnen hebben op individuele beslissingen en marktresultaten. Zijn bevindingen over dat irrationele handelen schreef hij neer in publicaties zoals onder andere Quasi-rational Economics, The Winner’s Curse en Misbehaving: The Making of Behavioral Economics.
“Thaler heeft economie menselijker gemaakt”, luidt het bij de jury. “Hij heeft nieuwe inzichten verschaft over hoe menselijke psychologie een invloed heeft op besluitvorming. Zijn onderzoek vormde een nieuw veld, gedragseconomie.”
Officieel geldt de bekroning voor Economie niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van dynamietbedenker Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: “Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel”.
De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie ontvangt 9 miljoen Zweedse kroon, wat overeenstemt met ongeveer 950.000 euro.
Thaler volgt op de erelijst de Brits-Amerikaanse econoom Oliver Hart van de Harvard University en Fin Bengt Holmström van het Massachusetts Institute of Technology op. Hart en Holmström werden in 2016 bekroond voor hun wetenschappelijke bijdragen over contracttheorieën.
Achttien keer ging de prijs naar een duo, zes keer naar een trio. Eén keer ging de prijs naar een vrouw: de Amerikaanse Elinor Ostrom in 2009. De jongste winnaar ooit was de Amerikaan Kenneth J. Arrow, die 51 was toen hij de prijs won in 1972. De oudste was de Pools-Amerikaanse econoom Leonid Hurwicz, die 90 was toen hij won in 2007.
De gemiddelde leeftijd van de winnaars is 67. Geen van de winnaars won de prijs meer dan één keer. De meeste prijzen hadden betrekking op onderzoek op macro-economisch gebied.
Lees ook: ‘We zitten in de grootste zeepbel ooit’ (interview met Werner De Bondt, samen met Richard Thaler een van de grondleggers van de behavioural finance)