Nieuwe topman Pieter Timmermans is workaholic van VBO
Portret van de man die Rudi Thomaes opvolgt aan het hoofd van het VBO.
Op 19 juli geeft Rudi Thomaes de fakkel van gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) door aan Pieter Timmermans. Timmermans, directeur bij het VBO, heeft jarenlang het sociaal overleg in België vorm gegeven.
Dat Rudi Thomaes aan zijn laatste maanden bezig was als topman van het VBO, was algemeen bekend. De Antwerpenaar, die de werkgeversfederatie sinds juni 2004 leidt, wordt er in augustus 60 en had indertijd met VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste afgesproken om zijn mandaat in augustus 2012 neer te leggen.
De raad van bestuur van het VBO heeft directeur-generaal Pieter Timmermans (47) aangewezen als opvolger. Dat Timmermans de nieuwe nummer één zou worden van het VBO lag in de lijn van de verwachtingen, al circuleerde ook de naam van Agoria-CEO Paul Soete.
Goede relatie met ACV
Timmermans is als het ware vergroeid met de Belgische werkgeversorganisatie. Na een passage bij onder andere de studiedienst van het ministerie van Economische Zaken en een functie als adviseur bij toenmalig minister van Begroting Herman Van Rompuy (1993-98) werd Timmermans in 1998 directeur-generaal van VBO. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de sociaaleconomische dossiers en het sociaal overleg.
Weinig mensen hebben de voorbije jaren zo zwaar gewogen op het sociaal overleg als Pieter Timmermans. Samen met ACV-voorzitter Luc Cortebeeck was hij de drijvende kracht achter de sociale akkoorden van het voorbije decennium. Het duo was de echte motor van het sociaal overleg. De twee telefoneerden vaak met elkaar. Na de pensionering van Cortebeeck werd Timmermans de nestor van de Groep van Tien, de toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers.
Met de socialistische vakbond ABVV verliep de relatie veel stroever. De ABVV-top moest constant ruggenspraak houden met de radicale achterban. Dat bemoeilijkte het sociaal overleg aanzienlijk.
Voetbalfan
Timmermans staat bekend als een workaholic en een dossiervreter. Ook zijn tegenstanders loven hem voor zijn werklust. “Eigenlijk heeft Timmermans maar één hobby: voetbal. Hij is een onvoorwaardelijke fan van Anderlecht”, zegt een lid van de Groep van 10.
Eigenlijk werd Timmermans al in 2004 genoemd als kandidaat-gedelegeerd bestuurder van het VBO in opvolging van Tony Vandeputte, die om gezondheidsredenen opstapte. Ook toenmalig VBO-hoofdeconoom Baudouin Velge was een mogelijkheid. Uiteindelijk werd met Rudi Thomaes, toen CEO van Alcatel België, een externe topman aangetrokken. Baudouin Velge verliet het VBO, Timmermans wachtte zijn tijd af.
Van Timmermans is bekend dat hij geen probleem maakt van meer autonomie voor de deelstaten, nog altijd een gevoelig thema in het VBO. Met de nieuwe staatshervorming die in de steigers staat, worden belangrijke delen van het arbeidsmarktbeleid (onder andere het doelgroepenbeleid) naar de regio’s overgeheveld. Dat zal de rol van het VBO in het sociaal overleg doen afnemen. De nieuwe topman van de Belgische werkgeversorganisatie is zich daar bewust van.
Het is nog onduidelijk wie Timmermans als directeur-generaal opvolgt. Met Bernadette Adnet en Bart Buysse staan twee studaxen van het sociaal departement klaar.
Alain Mouton
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier