Nieuwe overname kan Marc Coucke 200 miljoen euro rijker maken
De Israëlische farmagroep Teva koopt de afdeling generische geneesmiddelen van het Amerikaanse Allergan voor 40,5 miljard dollar. In een adem laat Teva weten dat het zijn bod van 40 miljard dollar op Mylan laat vallen. Marc Coucke lacht in zijn vuistje
Het is vooral omdat Coucke betrokken partij is dat de recente overnamesoap in de farmasector, met Teva, Allergan, Mylan en Perrigo in de hoofdrol, ons aanbelangt. Een kleine samenvatting: Coucke verkocht vorig jaar zijn Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo, dat vooral voorschriftvrije geneesmiddelen maakt. Perrigo kreeg op zijn beurt een overnamebod in de bus van Mylan. Die laatste wou zich daarmee wapenen tegen een overnamebod van Teva. Die eiste overigens dat Mylan diens bod op Perrigo zou laten vallen. Mylan verzette zich de voorbije maanden met hand en tand tegen de overnamepogingen door Teva. Het waarschuwde voor fikse problemen met de concurrentieautoriteiten en haalde zwaar uit naar het topmanagement van Teva.
Met de generiekenafdeling van Allergan, dat vooral bekend is als producent van het antirimpelmiddel Botox, haalt de marktleider Teva uiteindelijk toch waar het op aasde via Mylan: een nog groter deel van de koek van de zeer concurrentiële markt voor generische geneesmiddelen, zeg maar kopieën van medicijnen waarvan de octrooibescherming is verlopen, om via kostenbesparingen de lage marges op zo’n producten te compenseren.
De deal is natuurlijk ook uitstekend nieuws voor Perrigo. Diens topman Joe Papa voelt nog altijd niets voor een overname door Mylan, en zit in een comfortabele zetel. Papa heeft de drie eerdere overnamevoorstellen van Mylan, het laatste goed voor 36,5 miljard dollar, telkens bestempeld als absoluut ontoereikend en kan er nu rustig verder op gokken dat Mylan zijn bod alsnog verder zal verhogen.
Peperdure overnamestrijd
Maar terug naar Marc Coucke: De strijd tussen Teva en Mylan jaagde de voorbije maanden ook de aandelenkoers van Perrigo de hoogte in. Wie daarvan vooral profiteert is dus Coucke, die sinds de verkoop van Omega Pharma de grootste individuele aandeelhouder van Perrigo is. Coucke kreeg namelijk in ruil voor zijn aandelen Omega Pharma zowat 600 miljoen euro in cash, plus een aandelenpakket van 3,8 procent in Perrigo. Dat belang in Perrigo was toen ook zowat 600 miljoen euro waard, maar is sindsdien al minstens enkele honderden miljoenen euro meer waard geworden. Als Mylan, zoals verwacht, nogmaals zijn bod verhoogt en Perrigo daarmee instemt, kan Coucke alweer een feestje bouwen en betalen.
Het akkoord tussen Teva en Allergan is trouwens een rechtstreeks gevolg van een andere peperdure overnamestrijd in farmaland. Allergan werd in november vorig jaar ingelijfd door het Amerikaanse Actavis voor 66 miljard dollar. Het fusiebedrijf Actavis-Allergan kreeg de naam Allergan. Voor dat akkoord met Actavis had Allergan zich wel met alle middelen verzet tegen een andere kandidaat-koper, Valeant. En om maar aan te geven hoe ingewikkeld het schaakspel is geworden in farma: ook Actavis was eerder een overnameprooi. De farmareus Pfizer aasde er een hele poos op nadat het vruchteloos had geprobeerd het Britse AstraZeneca te verwerven. Het is dan ook maar een kwestie van tijd voor een volgende multimiljardendeal in de farmasector zal worden aangekondigd.
Dit stuk komt uit de Daily Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier