Negen AI-tools voor u getest
Er bestaan tal van tools die gebruikmaken van artificiële intelligentie. waarmee u taken kunt automatiseren, zoekopdrachten vergemakkelijken of teksten, beelden of video’s maken. Maar welke zijn het meest interessant? Deze tools helpen u op weg.
Een veelvoud aan spelers, van start-ups tot techgiganten, heeft zich in de AI-race gestort om nieuwe diensten aan te bieden. Zo zijn er tools die helpen om teksten te vertalen of te transcriberen, video of audio te monteren, beelden of logo’s te ontwerpen, chatbots te creëren, of tabellen of presentaties te maken.
De lijst is lang, maar het aanbod is bijzonder ongelijk. Naast verbluffende tools zijn er hulpmiddelen die veel minder overtuigen. Wij maakten een selectie van toepassingen die hun waarde hebben bewezen. De snelheid van de technologische evolutie is enorm. Mogelijk worden die tools de komende maanden of zelfs weken alweer ingehaald door nog betere alternatieven.
ChatGPT: onmisbaar
De bekendste en meest gebruikte slimme chatbot kan veel meer dan alleen vragen beantwoorden en teksten genereren voor e-mails. De toepassingen hieronder vindt u echter enkel bij de betalende versie ChatGPT Plus, die 23 euro per maand kost.
Wilt u een concept ontwikkelen? Een idee verfijnen? Een plan opstellen? ChatGPT kan fungeren als een interessante partner om ideeën daarvoor te bedenken en te testen. Begin een gesprek met een opdracht als “Ik zoek een manier om beter in contact te komen met jongeren voor mijn product, hoe doe ik dat?” De chatbot zal u een reeks antwoorden geven, die u steeds verder kunt verfijnen. Dat doet u bijvoorbeeld met opdrachten als “Kunt u punt 2 verder uitleggen rekening houdend met…”
Heeft u een vraag over teambeheer, procesverbetering of projectmanagement? Wilt u bijvoorbeeld een conflict oplossen? Wilt u constructieve feedback formuleren of zoekt u leiderschapsadvies? Zoekt u hulp om plannen te structureren, taken toe te wijzen, tijdlijnen op te stellen en de voortgang van een project bij te houden? Ook dan kunt u ChatGPT als hulplijn inroepen. Hoe doet u dat? Presenteer uw probleem met zo veel mogelijk details, en formuleer uw verwachtingen, uw middelen en uw deadlines. Breek projecten op in haalbare taken. Hoe meer informatie u verstrekt, hoe nauwkeuriger de antwoorden zijn. ChatGPT kan u zo een specifiek plan op maat voorstellen met to-dolijsten per datum.
In ChatGPT kunt u ook Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden opladen en de chatbot vragen die data te analyseren. Enkele voorbeelden van taken die u ChatGPT kunt geven: “maak een samenvatting van dit financiële rapport”, “haal de sleutelelementen uit die rapporten”, of analyseer scripts, scenario’s of bedrijfsplannen. ChatGPT haalt voor u de sterke en zwakke punten en de kansen uit die documenten.
ChatGPT analyseert ook cv’s en gegevenstabellen, en dat levert – we hebben de test gedaan – verbazingwekkend goede analyses op. U kunt vragen en subvragen stellen om de gegevens beter te begrijpen, zelfs als die slecht gestructureerd zijn. In analytische boekhoudingen kan de chatbot uitmaken welke projecten winstgevend zijn en welke niet, welke het makkelijkst winstgevend kunnen worden, en zelfs uitleggen hoe u ze winstgevend kunt maken. Het belangrijkste is voldoende context te delen en de juiste vragen te stellen. Wees voorzichtig en denk eraan de gegevens die u in het hulpmiddel deelt te anonimiseren.
U kunt ook foto’s opladen in ChatGPT, nuttig om productverpakkingen, promomateriaal of rapportomslagen te analyseren. De chatbot kan zelfs suggesties doen om uw kantoor beter in te richten, als u een foto van uw kantoor oplaadt.
Kwaliteit: 8/10 • Gemak: 9/10
Heeft u een vraag over teambeheer, procesverbetering of projectmanagement? Ook dan kunt u ChatGPT als hulplijn inroepen.
ChatGPT kan zelfs suggesties doen om uw kantoor beter in te richten, als u een foto van uw kantoor oplaadt.
Leexi: videoconferenties transcriberen en analyseren
De Belgische AI-tool Leexi transcribeert automatisch uw vergaderingen, maar biedt vooral samenvattingen aan. Het benadrukt de belangrijkste punten van een meeting en stelt zelfs automatisch to-do’s op. Zodra u zich heeft geregistreerd bij Leexi, kunt u uw kalenders (Outlook, Google) koppelen en wordt de robot automatisch uitgenodigd op uw vergaderingen. U hoeft verder niets te doen. Enkele ogenblikken na afloop van het gesprek verschijnt een tabblad waarin u onder meer de opname en de transcriptie vindt. De kwaliteit van de transcriptie varieert wel sterk, afhankelijk van de uitspraak van de sprekers.
Leexi maakt een eerste indeling van uw vergadering op basis van de belangrijkste thema’s van de meeting. U vindt ook een vrij goed gemaakte samenvatting van het gesprek in puntjes, die begint met een opsomming van de verschillende sleutelcijfers die tijdens het gesprek zijn genoemd. Vervolgens vat het alle besproken onderwerpen correct samen.
Nog verrassender is de functie ‘follow-up tasks’, die automatisch de to-do’s van de deelnemers opstelt. Denk aan zaken als “Volgende week eraan herinneren om een afspraak te maken”, “Het financiële rapport versturen”, of “De prijzen voor de aankoop van de licentie controleren.” Leexi zoekt in het hele gesprek welke taken moeten worden gepland en welke opvolging nodig is, ongeacht wanneer die onderwerpen worden besproken.
Het platform genereert ook een tekst die u direct naar uw contacten kunt sturen om verslag uit te brengen van de discussie. Dat hulpmiddel, oorspronkelijk opgezet om het werk en de monitoring van telefonische operators te vergemakkelijken, kan nuttig zijn voor veel beroepen. Zeer handig.
Prijs: vanaf 20 euro • Kwaliteit: 8/10 • Gemak: 7/10
Het benadrukt de belangrijkste punten van een meeting en stelt zelfs automatisch to-do’s op.
LogoAI: uw logo’s in drie klikken
Zoals de naam doet vermoeden, creëert LogoAI enkel logo’s. U voert de naam in die u voor uw logo wilt en eventueel een slogan. Vervolgens geeft u de sector in waarin u actief bent, bijvoorbeeld reizen of financiën. Daarnaast kiest u welke kleur u wilt – warm, pastel, enzovoort – en bepaalt u de stijl door die te omschrijven als ‘modern’, ‘elegant’ of iets anders. LogoAI genereert automatisch een reeks logo’s, waarvan u dan de kleur, de tekst en het ontwerp kunt aanpassen. LogoAI heeft ook een bibliotheek met logovoorstellen, die u kunt bewerken.
Hoewel het gebruik van het platform en het maken van de logo’s gratis zijn, moet u betalen om ze te kunnen downloaden. Dat kost u tussen 29 en 99 euro per logo, onder meer afhankelijk van de resolutie van de afbeelding. Met de tool kunt u uw logo ook integreren in een groter ontwerp, bijvoorbeeld op T-shirts of andere producten. Zo brengt u het met slechts een paar klikken tot leven. Het hulpmiddel is intuïtief, biedt veel ontwerpkeuzes en de resultaten zijn van hoge kwaliteit. Zorg er wel voor dat het logo niet te veel lijkt op een ander en dat u geen inbreuk pleegt op het auteursrecht van een derde.
Prijs: tussen 29 en 99 euro per logo • Kwaliteit: 8/10 • Gemak: 9/10
LogoAI genereert automatisch een reeks logo’s, waarvan u dan de kleur, de tekst en het ontwerp kunt aanpassen.
Jasper: uw persoonlijke redacteur
ChatGPT is niet het enige AI-hulpmiddel dat u kan helpen bij het schrijven van teksten. Jasper, software ontwikkeld door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf, doet dat ook. Jasper beweert bovendien dat het die teksten zo schrijft dat ze snel gevonden worden via zoekmachines als Google.
De tool stelt u de vraag wat u wilt creëren. Een Facebook-post? Een blogartikel? Een nieuwsbrief? Vervolgens geeft u meer uitleg zoals “nieuwsbrief om onze klanten de nieuwe producten van de maand voor te stellen”. Stap voor stap zal Jasper u almaar preciezere vragen stellen om meer informatie te krijgen. “Wat zijn de details van de nieuwe producten die moeten worden gepresenteerd?” “Welke actie wilt u dat de lezers van de nieuwsbrief ondernemen?” “Wie is de doelgroep?” Uiteindelijk levert Jasper een vrij goede tekst af door online informatie te zoeken, zelfs als u die niet noodzakelijkerwijs aan de tool heeft verstrekt. Opvallend: Jasper kan de toon van de tekst aanpassen. U kunt die toon kiezen, of u kunt de chatbot de link van uw website geven, zodat hij zich kan laten inspireren door de manier waarop uw bedrijf communiceert. Zoals altijd bij dit soort AI-chatbots, doet u er goed aan alles wat Jasper schrijft te controleren. Net als veel andere AI-collega’s heeft Jasper soms last van ‘hallucinaties’.
Een andere interessante functie is de ‘remix’. U kunt een tekst invoeren en Jasper vragen om die op de een of andere manier te wijzigen. Hoewel zijn interface in het Engels is, kunt u in de instellingen aangeven dat u uw verzoeken in het Nederlands invoert en dat u teksten in het Nederlands wilt verkrijgen.
Andere functies in het brede pallet van Jasper zijn scripts schrijven voor podcasts of video’s, en afbeeldingen maken. De tool is eenvoudig in gebruik, maar volgens ons zijn de foto’s en illustraties minder krachtig dan die van de beroemde concurrent Midjourney.
Prijs: 39 of 59 dollar per maand volgens de functies die u gebruikt • Kwaliteit: 7,5/10 • Gemak: 8/10
Uiteindelijk levert Jasper een vrij goede tekst af door online informatie te zoeken, zelfs als u die niet noodzakelijkerwijs aan de tool heeft verstrekt.
Deepl: de referentie voor vertalingen
In het aanbod aan vertaaltools is Deepl duidelijk de referentie. De toepassing is online beschikbaar en als applicatie, en kan uit vele talen vertalen. Op het startscherm vindt u een vlak waarin u alleen uw tekst hoeft te kopiëren en te plakken om die te laten vertalen. In de gratis versie kunt u enkel teksten van een bepaalde lengte ingeven. U moet uw tekst dus opdelen in stukjes. Deepl detecteert automatisch de taal van de tekst. U kiest de taal waarin u wilt vertalen – bijvoorbeeld Nederlands – en klaar is Kees. Met de betalende versie kunt u onbeperkt vertalingen maken. U kunt ook bestanden in Word of pdf opladen die Deepl voor u vertaalt. U kunt kiezen tussen verschillende abonnementen volgens het aantal te vertalen documenten, het aantal gebruikers, enzovoort. Natuurlijk zijn de vertalingen niet altijd perfect en is het beter die goed te controleren.
Prijs: gratis basisversie, maandabonnement tussen 7,5 en 50 euro • Kwaliteit: 7,5/10 • Gemak: 9/10
In het aanbod aan vertaaltools is Deepl duidelijk de referentie.
Fliki: video’s op basis van uw teksten
Video of audio genereren kan met Fliki. Eenmaal uw account is aangemaakt, klikt u op ‘Nieuw bestand’. U kiest of u video of audio nodig heeft, de taal, het formaat en de herkomst. U kunt Fliki vragen een video te genereren met een opdracht, maar u kunt de chatbot ook vragen een internetlink, een PowerPoint-document of een productbeschrijving te bekijken. Vervolgens laat Fliki u enkele extra opties kiezen, zoals waar de afbeeldingen vandaan moeten komen – stockfoto’s, eigen afbeeldingen maken, enzovoort. In een of twee minuten genereert de app de video. Eigenlijk is het een diavoorstelling, opgedeeld in scènes die een illustratie en een tekst combineren. Vervolgens kunt u eraan beginnen te veranderen. U kunt de afbeeldingen, de teksten, de duur, de snelheid en dies meer wijzigen. Soms is het jammer dat de voorgestelde voice-over bepaalde woorden, zoals merken en eigennamen, niet correct uitspreekt. Fliki kan gratis worden gebruikt in zijn basisversie, maar voor grote gebruikers en extra functies zoals full hd of langere video’s zijn er twee abonnementen.
Prijs: 21 of 66 dollar per maand • Kwaliteit: 7/10 • Gemak: 9/10
Eigenlijk is het een diavoorstelling, opgedeeld in scènes die een illustratie en een tekst combineren.
Midjourney: foto’s en illustraties maken
Midjourney gooit hoge ogen als het gaat om het ontwerpen van foto’s of illustraties. U beschrijft wat u voor ogen heeft en Midjourney gaat prompt aan het werk. U moet zich eerst registeren, zowel bij Midjourney als bij Discord, een digitaal distributieplatform. Er zijn tutorials over hoe u dat aanpakt. Wanneer u uw opdrachten intikt, moet u rekening houden met enkele regels. Om te starten tikt u ‘imagine/’, gevolgd door uw beschrijving. Het beste is dat in het Engels te doen. U moet zo precies mogelijk omschrijven wat u wilt. Het is een goed idee wat opzoekwerk te doen over welke trefwoorden en aanwijzingen u kunt gebruiken om een bepaald resultaat te verkrijgen.
Nadat u uw opdracht hebt gegeven, krijgt u van Midjourney vier voorstellen. U kiest uw favoriet, waarna u nog om enkele varianten kunt vragen. Midjourney is een krachtige tool, maar net als een wild paard zult u het enigszins moeten temmen en dat vergt wat geduld. U kunt gratis al wat dingen uitproberen, maar wie Midjourney vaak gebruikt, zal een abonnement nodig hebben.
Prijs: tussen 10 en 120 dollar voor de betaalde formules • Kwaliteit: 7,5/10 • Gemak: 5/10
Midjourney is een krachtige tool, maar net als een wild paard zult u het enigszins moeten temmen en dat vergt wat geduld.
AILawyer: uw juridische assistent
In enkele seconden een gesprek voeren met een jurist, teksten samenvatten, vertalen of juridische documenten vergelijken, dat is wat AILawyer doet. Het is een heuse juridische assistent in de vorm van een onlinechatbot. Als test vroegen we AILawyer een nieuw kledingmerk te creëren. Daarop gaf AILawyer ons een algemene uitleg over de belangrijkste principes van merkbescherming. Door de chatbot steeds meer gerichte vragen te stellen, leidde die ons naar websites waar we onderzoek konden doen naar bestaande merken. De chat was vloeiend en gedetailleerd.
We testten ook hoe goed de meertalige tool juridische documenten begrijpt. U kunt er bijvoorbeeld contracten mee analyseren. U hoeft alleen maar vragen te stellen als: “Volgens dit contract, wat zijn de risico’s voor die partij?” Of: “Is de commissie voorzien in paragraaf 3 in overeenstemming met de sectornormen?” Elke keer antwoordt AILawyer vloeiend en nauwkeurig.
We legden ons gesprek over het creëren van een merk voor aan Fabrice Hambersin, een advocaat gespecialiseerd in merken- en auteursrecht. “De generieke en theoretische aspecten van de antwoorden zijn correct, maar wel vrij algemeen. Wat mij zorgen baart, zijn de antwoorden op de specifieke aspecten van de voorgelegde gevallen. Daar maakt de tool ronduit fouten.”
Prijs: 20 dollar per maand • Kwaliteit: 6,5/10 • Gemak: 7,5/10 •
In enkele seconden een gesprek voeren met een jurist, teksten samenvatten, vertalen of juridische documenten vergelijken, dat is wat AILawyer doet.
Perplexity: het Google van de toekomst
Vergeet zoekmachines, Perplexity profileert zich als ‘antwoordmachine’. Het is een van de nieuwe AI-sterren uit Silicon Valley. De interface van het platform lijkt op die van ChaGPT. Net als zijn beroemde concurrent genereert Perplexity zeer snel een gestructureerd antwoord. Interessant is dat Perplexity de bronnen vermeldt en de link ernaar deelt. Zo kunt zelf nagaan of de antwoorden kloppen of zich nog meer in een thema verdiepen. U kunt Perplexity naar specifieke gevallen of antwoorden op maat vragen, maar ChatGPT lijkt dat iets effectiever te doen. Perplexity kan ook foto’s en video’s gerelateerd aan het onderwerp weergeven. Met de proversie van Perplexity kunt u ook afbeeldingen genereren.
De tool is heel gebruiksvriendelijk en levert over het algemeen goede antwoorden, hoewel u soms meerdere keren bijvragen moet stellen om het resultaat te verbeteren. Let op, in de gratis versie kan de chatbot ook wel eens hallucineren of achterhaalde informatie geven. Het was bijvoorbeeld niet mogelijk om alle Belgische mediapersoonlijkheden op te lijsten die zich kandidaat stellen voor de verkiezingen van 2024. De betalende versie biedt slimmere AI. U kunt dan ook documenten opladen en kiezen welke AI – ChatGPT, Claude of Gemini – u gebruikt.
Prijs: 20 dollar • Kwaliteit: 7/10
Vergeet zoekmachines, Perplexity profileert zich als ‘antwoordmachine’.
AI in een stroomversnelling: wat brengt de toekomst?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier