Nederland telt 510.000 werklozen
De werkloosheidsgraad bij onze noorderburen is opgelopen tot 6,5 procent van de actieve beroepsbevolking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In juli zijn er in Nederland 140.000 werklozen bijgekomen. Daarmee zitten in totaal 510.000 werkzoekenden zonder baan, of 6,5 procent van de actieve Nederlandse beroepsbevolking. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het is van 1996 geleden dat Nederland meer dan een half miljoen werklozen telde.
Het aantal uitkeringen nam in juli toe met ruim 7.000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van de bevoegde instantie UWV. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent.
De werkloosheid bij onze noorderburen gaat al meer dan een jaar in stijgende lijn. Terwijl de instroom van werknemers die hun baan verliezen toeneemt, vinden relatief weinig werklozen ander werk.
Ook in 2004 en 2005 lag de werkloosheidsgraad vrij hoog, maar de kaap van een half miljoen werklozen werd toen niet gerond. Vandaag ligt het aantal werkloze mannen en oudere werklozen hoger, terwijl er in verhouding minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar zonder baan zitten.
De linkse oppositiepartijen wijzen voor de toenemende werklooshied de regering van de liberale premier Mark Rutte (VVD) met de vinger. Zo sprak de leider van de sociaaldemocratische PvdA, Diederik Samsom, na de publicatie van de werkloosheidscijfers op Twitter van ‘een triest dieptepunt’. “Het
recept-Rutte van eenzijdig bezuinigen is definitief failliet. Het roer moet om”, aldus Samsom. GroenLinks pleit voor een Europese aanpak van de jeugdwerkloosheid. Er moet een Europese top komen over dit onderwerp, aldus Kamerlid Tofik Dibi. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier