Michel Van Bellinghen (voorzitter BIPT): ‘In een snelle sector is traagheid een probleem’

© JENS CLAESSENS
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Met Michel Van Bellinghen komt er een strijder uit vele oorlogen aan het hoofd van het BIPT, de machtige regulator van de post en de elektronische media.

Michel Van Bellinghen (49) wordt de voorzitter van de vierkoppige bestuursraad van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). Die instelling ziet toe op de faire concurrentie, het investeringsniveau en de consumentenbelangen op de post- en de telecommarkt, en ze houdt orde in de Belgische ether. Van Bellinghen was tussen 2003 en 2009 al eens lid van de raad.

Voorbestemd voor een functie in die sector was hij niet. Aan het begin van zijn carrière had hij voor strafrecht gekozen. Na zijn studie aan Saint-Louis en de UCL wierf Françoise Tulkens, de latere vicevoorzitster van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, hem aan als assistent. Zijn legerdienst bracht hem naar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen, dat toen werd geleid door Marc Bossuyt.

In 1997, in de aanloop naar de vrijmaking van de telecommarkt, solliciteerde Van Bellinghen bij het BIPT. “De technologische dimensie trok me aan”, zegt hij. Vandaar belandde hij in 1999 als expert en later als adjunct-kabinetschef op het kabinet van Telecomminister Rik Daems (Open Vld). “Onder onze leiding kwam er een Europees akkoord over de liberalisering van de post en over het telecomkader van 2002”, onderstreept Van Bellinghen. Daems organiseerde ook de eerste 3G-veilingen en vormde het BIPT om tot een onafhankelijke regulator met een eigen rechtspersoonlijkheid.

De paarse partners dropten hun mannetjes in de vernieuwde bestuursstructuur. Die functioneert met een voorzitter met een doorslaggevende stem en drie gewone raadsleden, die de dossiers voorbereiden. Van Bellinghen: “Die machtsdeling moest voor een evenwicht zorgen. Een organisme met de impact van het BIPT mocht niet in handen van één persoon zijn, vond men.”

Met de handrem

Van Bellinghen kwam in de raad op de Franstalige rol. Het klikte niet tussen de liberale jongeren Van Bellinghen en Catherine Rutten (ex-BT) en de socialistische machthebbers uit het oude BIPT, Georges Denef en voorzitter Eric Van Heesvelde. Het resultaat was vooral dat België de markt liberaliseerde met de handrem op. Telenet kreeg vrij baan, maar concurrenten die afhankelijk waren van het vaste netwerk van Proximus konden nooit een vuist maken. Een fameus twistpunt was de ‘wholesale line rental‘, een voorstel om alternatieve operatoren de telefoondiensten van Proximus te laten doorverkopen, zodat ze de hele klantenrelatie in handen konden krijgen. Van Bellinghen stond achter die actie. “Daar was uiteindelijk geen meerderheid voor”, zegt Van Bellinghen, die verschillende publicaties over telecomrecht op zijn naam heeft staan.

Bij de zesjaarlijkse hernieuwing van de benoemingen, door een onafhankelijke jury in 2009, vingen Van Bellinghen en Denef bot. Als compensatie voor de PS creëerde de regering de royaal vergoede post van “bijzondere opdrachthouder”. Van Bellinghen ging in het zog van Denef mee. De twee werden eigenlijk een soort vijfde en zesde raadslid, zonder stem. Vervolgens trokken ze naar de Raad van State. Die vernietigde begin 2013 de Franstalige benoemingen en daarmee ook, na meer dan drie jaar, de aanstelling van BIPT-voorzitter Luc Hindryckx.

“Die gebeurtenis heeft nu een ontradend effect gehad op externe kandidaten”, vermoedt Van Bellinghen. Selor bezorgde deze keer slechts twee geschikte kandidaten per taalrol aan de regering. Precies het minimum. Ex-voorzitter Jack Hamande wordt gewoon raadslid. Raadsleden Axel Desmedt en Luc Vanfleteren blijven. Van Bellinghen struikelde in het verleden over de managementproeven van Selor. Niet nu. “Ik wist dat ik me daarop beter moest voorbereiden”, zegt hij.

Drie jaar over tijd

Er wacht een hoop werk. De driejaarlijkse analyse van de breedbandmarkt is al meer dan drie jaar over tijd. In het Belgische spectrum moeten de 2G- en de 3G-licenties worden hernieuwd en moet er ruimte komen voor 5G. Bijzonder delicaat wordt de toegang van alternatieve operatoren tot glasvezel, nu Proximus die begint uit te rollen. Van Bellinghen wil met de nieuwe raad sneller werken. “In een sector die zo snel gaat, is traagheid een probleem”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content